Ένα νέο σύστημα υποβοήθησης για τον ελλιμενισμό σκαφών

Ένα νέο σύστημα υποβοήθησης για τον ελλιμενισμό σκαφών

220
Ένα νέο σύστημα υποβοήθησης για τον ελλιμενισμό σκαφών

Η εταιρεία Volvo Penta παρουσίασε στην έκθεση «CES 2021» το Assisted Docking, ένα σύστημα υποβοήθησης ελλιμενισμού σκαφών, το οποίο επιτρέπει στον καπετάνιο να πραγματοποιεί τον ελλιμενισμό ευκολότερα, έχοντας πάντα τον απόλυτο έλεγχο του σκάφους.

Η φιλοσοφία του εν λόγω συστήματος είναι παρόμοια με εκείνη του αντίστοιχου συστήματος Pilot Assist που η Volvo χρησιμοποιεί σε αυτοκίνητα και SUV. Αυτό σημαίνει ότι ο καπετάνιος είναι εκείνος που ορίζει πάντα την πορεία του σκάφους, ενώ το σύστημα αναλαμβάνει μόνο ορισμένες τροποποιήσεις ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Το σύστημα Assisted Docking λειτουργεί συνδυάζοντας την υπάρχουσα τεχνολογία χειρισμού με joystick της Volvo Penta με έναν υπολογιστή που συνδέεται με GPS και που, αφού διαβάσει την πορεία που δίνει ο καπετάνιος, λαμβάνει υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες που την επηρεάζουν, όπως είναι ο άνεμος και τα θαλάσσια ρεύματα, και πραγματοποιεί στη συνέχεια τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο πηδάλιο και στην ισχύ του κινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο καπετάνιος μπορεί να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελιγμούς ευκολότερα, έχοντας πάντα τον απόλυτο έλεγχο του σκάφους και μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα σύγκρουσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.