Απομάκρυνση ναυαγίων από τον κόλπο της Ελευσίνας

Απομάκρυνση ναυαγίων από τον κόλπο της Ελευσίνας

408
Απομάκρυνση ναυαγίων από τον κόλπο της Ελευσίνας

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, πέντε ακόμη ναυάγια και επικίνδυνα-επιβλαβή πλοία, τα οποία ήταν εγκαταλελειμμένα επί σειρά ετών εντός της ζώνης Λιμένα Ελευσίνας, αρμοδιότητας Ο.Λ.Ε. ΑΕ, επιβαρύνοντας το θαλάσσιο περιβάλλον, απομακρύνθηκαν οριστικά από την περιοχή.

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανέλκυσης απομακρύνθηκαν από τον κόλπο της Ελευσίνας τα παρακάτω ναυάγια:

-Ε/Γ -Τ/Ρ “VIOLETA”, σημαίας Ονδούρας, το οποίο βρισκόταν ελλιμενισμένο στην περιοχή Κρόνος από τις 28/6/2008 και χαρακτηρίστηκε ναυάγιο την 1η Σεπτεμβρίου 2010.

-Φ/Γ -Ο/Γ “ΕΥΓΕΝΙΑ Π” ( Ν.Π 987), που ελλιμενίστηκε στην περιοχή Κρόνος στις 3/09/2008 και κατέστη ναυάγιο στις 14/07/2015.

-Θ/Γ “THELE”, σημαίας Delaware- πρώην Παναμά, που ελλιμενίστηκε στην προβλήτα πρώην Αλιευτικής το 2003 και χαρακτηρίστηκε ναυάγιο στις 25/03/2009

-Ε/Γ-Τ/Ρ “KAPTAIN MARKOS” (πρώην “ΚΑΜΕΛΙΑ Ι”), σημαίας ΗΠΑ Delaware-πρώην σημαίας Ονδούρας, το οποίο ήταν ελλιμενισμένο στην περιοχή Κρόνος από τις 21/11/2008 και χαρακτηρίστηκε ναυάγιο στις 12/12/2009.

Επίσης, απομακρύνθηκε ρυμουλκούμενο το χαρακτηρισμένο ως επικίνδυνο- επιβλαβές πλοίο:

Φ/Γ “ΣΗ ΣΤΑΡ” (ΝΠ 10973), που ήταν ελλιμενισμένο στην περιοχή Καλυμπάκι από 10/08/2009.
Η Διοίκηση του Ο.Λ.Ε. ΑΕ θεωρεί άκρως σημαντικό το έργο της οριστικής απομάκρυνσης επικίνδυνων-επιβλαβών πλοίων και ναυαγίων για την αποσυμφόρηση του ήδη βεβαρημένου θαλάσσιου χώρου της Ελευσίνας και την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να πάψει η περιοχή να αποτελεί “νεκροταφείο πλοίων” και βιομηχανικών αποβλήτων.

Ενδεικτικό είναι ότι τους τελευταίους 10 μήνες έχουν απομακρυνθεί οριστικά από την περιοχή της Ελευσίνας συνολικά 8 ναυάγια και επικίνδυνα επιβλαβή πλοία ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες ανέλκυσης σε ακόμη 3 ναυάγια για την απομάκρυνσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009 κανένα επιβλαβές πλοίο-ναυάγιο δεν είχε απομακρυνθεί οριστικά από την περιοχή.

Πηγή: Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.