Διώρυγα Παναμά: Σημαντικές καθυστερήσεις στις διελεύσεις LNG carriers

Διώρυγα Παναμά: Σημαντικές καθυστερήσεις στις διελεύσεις LNG carriers

322
Διώρυγα Παναμά: Σημαντικές καθυστερήσεις στις διελεύσεις LNG carriers

Μέχρι τον Μάρτιο είναι πιθανό να διαρκέσουν οι καθυστερήσεις στις διελεύσεις LNG carriers από τη Διώρυγα του Παναμά, καθώς η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο θα αυξηθεί κατακόρυφα τους επόμενους μήνες λόγω των ψυχρών καιρικών φαινομένων, σημειώνουν traders και κύκλοι της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι τόσο οι τιμές του LNG όσο και οι ναύλοι για τα πλοία μεταφοράς έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω των περιορισμών στην προσφορά και της αυξημένης ζήτησης, ιδιαίτερα από την Ασία.

LNG carriers από τις ΗΠΑ κινούμενα προς την Ασία θα έπρεπε να περιμένουν έως και δύο εβδομάδες τον Δεκέμβριο προκειμένου να διασχίσουν τη διώρυγα. Εκπρόσωποι της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά τονίζουν στο Reuters ότι πλέον ο χρόνος αναμονής έχει μειωθεί στη μία εβδομάδα.

Η αύξηση των τιμών LNG αποτελεί κυρίως απόρροια της ενισχυμένης ζήτησης από ασιατικές χώρες και αντανακλά μια τάση κατά την οποία χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία απομακρύνονται από τον άνθρακα και στρέφονται προς καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Τους τελευταίους εννέα μήνες, οι spot τιμές LNG έχουν αυξηθεί από τα $2/mmBtu τον Απρίλιο του 2020 σε άνω των $28/mmBtu πρόσφατα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.