Τεχνολογίες αιχμής για τη μέτρηση του παραγόμενου από πλοία υποθαλάσσιου θορύβου

Τεχνολογίες αιχμής για τη μέτρηση του παραγόμενου από πλοία υποθαλάσσιου θορύβου

190
Τεχνολογίες αιχμής για τη μέτρηση του παραγόμενου από πλοία υποθαλάσσιου θορύβου

Ο ανθρωπογενής υποθαλάσσιος θόρυβος (URN), που παράγεται από τη στρατιωτική βιομηχανία, τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και από την κυκλοφορία των πλοίων, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη θαλάσσια ζωή. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στη σύμβαση για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών που ανήκουν στην άγρια πανίδα (2018), αναγνώρισε το συγκεκριμένο πρόβλημα, καλώντας τις χώρες να πραγματοποιήσουν περισσότερη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του υποθαλάσσιου θορύβου και να προσπαθήσουν, όπου είναι δυνατόν, να τον περιορίσουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Σκωτία ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο μέτρησης του υποθαλάσσιου θορύβου που παράγουν τα πλοία. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές Patrick Fitzsimmons και Mehmet Atlar του τμήματος Naval Architecture, Ocean and Marine Engineering (NAOME), ανέπτυξαν το HyDrone, ένα αδιάβροχο drone το οποίο προσθαλασσώνεται και επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας και το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα υδρόφονο SoundTrap, που μπορεί να καταγράφει τον υποθαλάσσιο θόρυβο που παράγεται από τα συστήματα πρόωσης των πλοίων.

Ο καθηγητής Fitzsimmons αναφέρει: «Τεχνολογίες όπως το HyDrone μπορούν να απλουστεύσουν τη διαδικασία μέτρησης του υποθαλάσσιου θορύβου που παράγεται από τις προπέλες των πλοίων αλλά και από άλλες πηγές. Το HyDrone μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε βρίσκεται το υπό μέτρηση πλοίο και να πραγματοποιήσει μετρήσεις θορύβου ακόμα και σε ρηχά νερά».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.