
Η οικονομία της Κίνας αναμένεται να επεκταθεί κατά 7,9% το 2021, σε σχέση με την ανάπτυξη 1,9% το 2020, καθώς η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα συνεχίζει να ομαλοποιείται και τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν υπό έλεγχο, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ανακοίνωσή του την περασμένη Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.
«Η κινεζική οικονομία συνεχίζει τη γρήγορη ανάκαμψή της από την πανδημία, με τη βοήθεια μιας ισχυρής προσπάθειας συγκράτησης και ταχείας πολιτικής δράσης για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης», δήλωσε η εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας αναθεώρησης της κινεζικής οικονομίας.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρείχαν οικονομική ανακούφιση και δημοσιονομική υποστήριξη για την προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρεται στη σχετική δήλωση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι οι μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές έχουν υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη.
Οι εκτελεστικοί διευθυντές του ΔΝΤ ζήτησαν τη συνέχιση των «μέτρια υποστηρικτικών» δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών έως ότου η ανάκαμψη της Κίνας βρεθεί σε σταθερή βάση, ήτοι σταδιακή αντικατάσταση των μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα με πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων και την ενίσχυση των ρυθμιστικών και εποπτικών πλαισίων.
Το ΔΝΤ χαιρέτισε επίσης τη συνεχιζόμενη πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Κίνας, ιδίως στο περαιτέρω άνοιγμα του χρηματοπιστωτικού τομέα και στη βελτίωση της κινητικότητας των εργαζομένων.
«Καθώς η κινεζική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει σταθερά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι αρχές της χώρας παραμένουν δεσμευμένες να ακολουθήσουν συνετές πολιτικές, που θα προωθήσουν τη βιώσιμη και υψηλής ποιότητας ανάπτυξη στο μέλλον», δήλωσε ο Jin Zhongxia, εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ για την Κίνα, στο πρακτορείο Νέα Κίνα.
Επικαλούμενος την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (RCEP) και την ολοκλήρωση των διμερών διαπραγματεύσεων για την επενδυτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο Jin πιστεύει ότι η Κίνα θα συνεχίσει να επεκτείνει τους παγκόσμιους οικονομικούς δεσμούς και τη συνεργασία για την ενίσχυση της οικονομικής της αποτελεσματικότητας.
Φωτό: Denys Nevozhai/Unsplash
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ θα επιβάλλεται δασμός 30% από την 1η Αυγούστου, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ…
Συνέχεια στο μπαράζ των διεθνών συμφωνιών με επίκεντρο τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έδωσαν πρόσφατα Petronas και Venture Global. Συγκεκριμένα, η Petronas, μέσω…
Με μια φαντασμαγορική τελετή, η Royal Caribbean καλωσόρισε πρόσφατα το νεότευκτο «Star of the Seas» στον στόλο της. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το «Star…
Περιορισμένες ήταν οι πρόσφατες μεταβολές στη ναυλαγορά των LNG carriers, με τις προκλήσεις να επιμένουν. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys, το κόστος…
Οι εξελίξεις στον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2025 βρίσκονται στο επίκεντρο της πρόσφατης έκθεσης «Global Trade Update»…
Συνέντευξη του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. Τρύφωνα Κοντιζά
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο COLORS στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το εργαστήριο Καινοτομίας και Διοίκησης Πληροφορίας (i4m Lab) παρουσίασαν…
Την οδύνη της για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εξέφρασε με δήλωσή της η πρόεδρος…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ