Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Παγκόσμιο ρεκόρ στη Νορβηγία

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Παγκόσμιο ρεκόρ στη Νορβηγία

113
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Παγκόσμιο ρεκόρ στη Νορβηγία

Οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στη Νορβηγία ξεπέρασαν πέρυσι τις συνολικές πωλήσεις βενζινοκίνητων, ντιζελοκίνητων και υβριδικών οχημάτων, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen να αντικαθιστά την Tesla ως κορυφαία παραγωγός οχημάτων με μπαταρίες, όπως έδειξαν νέα δεδομένα.

Τα αποκαλούμενα ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας (BEV) αποτέλεσαν το 54,3% όλων των καινούριων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2020 στη Νορβηγία, ποσοστό που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ και έχει αυξηθεί από το 42,4%, που ήταν το 2019, και από το μόλις 1%, που ήταν πριν από μια δεκαετία, ανακοίνωσε το νορβηγικό Συμβούλιο Οδικής Κυκλοφορίας (OFV).

Καθώς επιδιώκει να γίνει η πρώτη χώρα που θα βάλει τέλος στις πωλήσεις βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων οχημάτων μέχρι το 2025, η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία εξαιρεί τα ηλεκτροκίνητα οχήματα από τους φόρους τους οποίους επιβάλλει σε όσα βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα.

Ενώ οι πωλήσεις των BEV υπερέβαιναν το όριο του 50% σε μεμονωμένους μήνες, το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που τα πλήρως ηλεκτροκίνητα οχήματα ξεπέρασαν σε πωλήσεις όλα τα μοντέλα που κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε διάστημα ενός χρόνου.

«Είμαστε σίγουρα στον δρόμο για να επιτύχουμε τον στόχο του 2025», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του OFV Έιβιντ Τόρσεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Chuttersnap/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.