OPEC+: Τι συμφωνήθηκε για την παραγωγή πετρελαίου 

OPEC+: Τι συμφωνήθηκε για την παραγωγή πετρελαίου 

146
OPEC+: Τι συμφωνήθηκε για την παραγωγή πετρελαίου 

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα συμφωνήθηκε από τον OPEC+ να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα παραγωγής και τον Φεβρουάριο και να καθυστερήσει η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα αξιωματούχους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI ξεπέρασαν τα $50/βαρέλι για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020 πριν τελικά κλείσουν στα $49,69/βαρέλι. Το Brent από την άλλη αυξήθηκε κατά 3,7% στα $52,98/βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι Σαουδική Αραβία και Ρωσία δεν κατέληξαν χθες σε συμφωνία και συνεδρίασαν ξανά σήμερα. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο OPEC+ συμφώνησε σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα οι συνολικές περικοπές στην παραγωγή από την αρχή της πανδημίας να ανέρχονται σε 7,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Αρχικά η Ρωσία είχε εκφράσει την άποψη ότι οι εν λόγω αυξήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο. «Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συμφωνίας, η τιμή πετρελαίου κινούνταν κατά μέσο όρο στα $40-45/βαρέλι. Υπενθυμίζω ότι τον Απρίλιο, που ήταν και ο πιο δύσκολος μήνας, η τιμή κατά μέσο όρο ήταν στα $26,6/βαρέλι. Τώρα τον Δεκέμβριο είναι στα $48-49/βαρέλι», σχολίασε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντρ Νόβακ, θέλοντας να τονίσει τη συμβολή των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στην ανάκαμψη των τιμών.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.