Βραζιλία: Εκτιμήσεις για άνοδο της παραγωγής και των εξαγωγών σόγιας

Βραζιλία: Εκτιμήσεις για άνοδο της παραγωγής και των εξαγωγών σόγιας

94
Βραζιλία: Εκτιμήσεις για άνοδο της παραγωγής και των εξαγωγών σόγιας

Μετά από έναν χρόνο αυξημένων πωλήσεων και χαμηλών τελικών αποθεμάτων σόγιας, οι Βραζιλιάνοι παραγωγοί προετοιμάζονται για μία ακόμα χρονιά ενισχυμένης προσφοράς το 2021.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το S&P Platts, παρά τις καθυστερήσεις στην καλλιέργεια σόγιας αλλά και την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, η Βραζιλία αναμένεται να παραγάγει 129-133 εκατ. τόνους σόγιας την εμπορική περίοδο 2020-2021 (Φεβρουάριος 2021 – Ιανουάριος 2022), αριθμός που, αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί ρεκόρ.

Οι Βραζιλιάνοι καλλιεργητές σόγιας είδαν τα κέρδη τους να ανέρχονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα την περίοδο 2019-2020, ως απόρροια του αποδυναμωμένου ρεάλ και της αυξημένης κινεζικής ζήτησης, αναφέρει το εθνικό πρακτορείο γεωργίας της Βραζιλίας, Companhia Nacional de Abastecimento (Conab) στην τελευταία του έκθεση. Ως εκ τούτου, πολλοί είναι οι γεωργοί που την περίοδο 2020-2021 θα «μεταπηδήσουν» από άλλες καλλιέργειες σε αυτή της σόγιας.

Τα τελευταία χρόνια, η Βραζιλία εξάγει κατά μέσο όρο το 75% της παραγόμενης σόγιας στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία της Γραμματείας Εξωτερικού Εμπορικού της Βραζιλίας. Παρά τη φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, η Βραζιλία παρέμεινε και το 2020 ο κορυφαίος προμηθευτής σόγιας για την ασιατική χώρα. Βέβαια, από την 1η Ιανουαρίου έως τη 17η Δεκεμβρίου, η Κίνα εισήγαγε 31,8 εκατ. τόνους αμερικανικής σόγιας έναντι 10,5 εκατ. τόνων την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Μεταξύ Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, οι βραζιλιάνικες εξαγωγές σόγιας προς την Κίνα ανήλθαν σε 60 εκατ. τόνους, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 8%.

Η αυξητική τάση των ροών προς την Κίνα αναμένεται να συνεχιστεί και το 2021, καθώς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περιορισμό της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, τονίζει το S&P Platts. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας όσο και η Platts Analytics σημειώνουν ότι η ζήτηση της Κίνας για σόγια θα φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 100 εκατ. τόνων το 2020-2021.

Πέραν της υψηλής παραγωγής, ανοδικά εκτιμάται ότι θα κινηθούν και οι τιμές λόγω αυξημένης εγχώριας ζήτησης και ζήτησης για εξαγωγές σόγιας σε συνδυασμό με την εκτιμώμενη μείωση των αποθεμάτων το β΄ εξάμηνο του 2021, αναφέρουν αναλυτές

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.