Νέους κανονισμούς για τις ΑΞΕ υιοθετεί το Πεκίνο

Νέους κανονισμούς για τις ΑΞΕ υιοθετεί το Πεκίνο

53
Νέους κανονισμούς για τις ΑΞΕ υιοθετεί το Πεκίνο

Σειρά κανονισμών για την επανεξέταση των ξένων επενδύσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας δημοσίευσε η Κίνα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ισοδυναμούν με μέτρα προστατευτισμού.

Το σύστημα επανεξέτασης που ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) καλύπτει τις ξένες επενδύσεις σε στρατιωτικούς τομείς και την απόκτηση ελέγχων μεριδίων σε τομείς όπως η ενέργεια, οι φυσικοί πόροι, η γεωργία, η τεχνολογία διαδικτύου και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

«Μόνο με την ενίσχυση των μέτρων ενάντια στους κινδύνους ασφαλείας μπορεί η Κίνα να θέσει τις βάσεις για έναν νέο γύρο ανοίγματος, που θα είναι ευρύτερος και βαθύτερος», ανέφερε η Επιτροπή. Οι κανονισμοί αυτοί είναι σύμφωνοι με τη διεθνή πρακτική και θα συμβάλουν στην εξισορρόπηση των οικονομικών ωφελειών από περαιτέρω άνοιγμα ταυτόχρονα με την ανάγκη διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας, δήλωσε η NDRC.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αυξάνει τις εντάσεις με την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες που παραμένει στο αξίωμά του, καθώς η Ουάσιγκτον πρόσθεσε δεκάδες κινεζικές εταιρείες στη μαύρη λίστα κυρώσεων.

Η δημοσίευση των επενδυτικών κανόνων δεν είναι «προστατευτισμός ή παρεμπόδιση των πολιτικών ανοίγματος», δήλωσε η NDRC, υποστηρίζοντας ότι «το άνοιγμα χωρίς προστασία δεν είναι βιώσιμο».

Μεγάλες οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία, έχουν δημιουργήσει ή βελτιώσει τους μηχανισμούς επανεξέτασης για τις ξένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.

Η κινεζική νομοθεσία περί ξένων επενδύσεων που υιοθετήθηκε πέρυσι κατέστησε σαφές ότι το Πεκίνο θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό επανεξέτασης για ξένες επενδύσεις και πλέον ξένες εταιρείες και εμπορικές ενώσεις περιμένουν τους νέους κανόνες ώστε να μπορούν να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις.

Φωτό: Siggy Nowak/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.