Μέση Ανατολή: Η (εμπορική) ισχύς εν τη ενώσει

Μέση Ανατολή: Η (εμπορική) ισχύς εν τη ενώσει

65
Μέση Ανατολή: Η (εμπορική) ισχύς εν τη ενώσει

Οι υπουργοί Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ συμφώνησαν να προβούν σε κινήσεις για την επίτευξη βιομηχανικής και εμπορικής συνεργασίας και σύνδεσης εταιρειών και φορέων.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, οι υπουργοί συμφώνησαν να αποστείλουν μια αιγυπτιακή τεχνική ομάδα στο Ιράκ, με τη συμμετοχή της ιορδανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, για να διερευνήσουν τις ανάγκες της ιρακινής αγοράς και να συζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από την υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Nevine Gamea, την Ιορδανή ομόλογό της Maha Ali, τον υπουργό Βιομηχανίας και Ορυκτών του Ιράκ Manhal Aziz al-Khabbaz και αξιωματούχους από το αιγυπτιακό Υπουργείο Βιομηχανίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης των υπουργών της Ιορδανίας και του Ιράκ στην Αίγυπτο. Κατά την επίσκεψή τους, τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης της οικονομικής, εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας και ολοκλήρωσης μεταξύ των χωρών τους μέσω της υλοποίησης ορισμένων κοινών έργων, ιδίως στον βιομηχανικό και εμπορικό τομέα.

Η κ. Gamea σημείωσε ότι οι στοχευμένοι τομείς της κοινής συνεργασίας περιλαμβάνουν τις βιομηχανίες φαρμάκων, χημικών, πετροχημικών, δέρματος και κεραμικών. Επιπλέον, τέθηκε επί τάπητος η δυνατότητα δημιουργίας μόνιμης έκθεσης για προϊόντα της Αιγύπτου και της Ιορδανίας στην πρωτεύουσα του Ιράκ.

Οι τρεις αξιωματούχοι εξέτασαν επίσης τρόπους χρήσης της αιγυπτιακής βιομηχανικής εμπειρίας στην κατασκευή βιομηχανικών ζωνών και συγκροτημάτων στα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Ιορδανίας.

Από την πλευρά της, η Ιορδανή υπουργός τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού συνδέσμου μεταξύ των τελωνειακών υπηρεσιών του Ιράκ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας για τη διευκόλυνση των ανταλλαγών μεταξύ τους.

Τέλος, ο Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να επεκταθεί στις αγορές της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και να ξεκινήσει άμεσα βήματα για την επίτευξη οικονομικής ολοκλήρωσης, ενώ επισήμανε τη φιλοδοξία της κυβέρνησης της Βαγδάτης να αποκαταστήσει τις ισχυρές οικονομικές της σχέσεις με όλους τους εταίρους, ειδικά σε περιφερειακό και αραβικό επίπεδο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.