Μαρόκο-Ισραήλ: Νέες προοπτικές για το διεθνές εμπόριο και τις μεταφορές στη Βόρεια Αφρική

    83
    Μαρόκο-Ισραήλ: Νέες προοπτικές για το διεθνές εμπόριο και τις μεταφορές στη Βόρεια Αφρική

    Το 2020 ήταν μια σημαντική χρονιά ως προς τη μετεξέλιξη των διπλωματικών σχέσεων «παλαίμαχων» αντιπάλων στη Μέση Ανατολή. Μετά τη βελτίωση των μέχρι πρόσφατα μηδενικών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και τριών αραβικών κρατών (των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Σουδάν), το Μαρόκο ξεκινά μια νέα εποχή για τις γεωπολιτικές και εμπορικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

    Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντική ήταν η πρόσφατη πρώτη απευθείας εμπορική πτήση της EL AL από το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Ισραήλ προς το Μαρόκο. Στην πτήση επέβαινε μάλιστα ο γαμπρός του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Τζάρεντ Κούσνερ.

    Η πτήση της ισραηλινής EL AL, με το αστέρι του Δαυίδ στην ουρά της, ήταν διακοσμημένη με μαροκινές και ισραηλινές σημαίες, και η λέξη «ειρήνη» γράφτηκε πάνω στην άτρακτο στα εβραϊκά, στα αραβικά και στα αγγλικά.

    Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, στην πτήση επέβαινε και πολυάριθμη ισραηλινή αντιπροσωπεία, η οποία υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών κατά την επίσκεψη στο Ραμπάτ και στην Καζαμπλάνκα. Πρόσφατα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας και αρχηγός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, κ. Μπεν Σάμπατ, συναντήθηκε με τον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ΄, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης των Ισραηλινών στο Ραμπάτ.

    Φωτό: US EMBASSY IN MOROCCO/ΑΠΕ=ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.