Κίνηση-ματ για την αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών προς τον Όρμο της Βεγγάλης

Κίνηση-ματ για την αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών προς τον Όρμο της Βεγγάλης

129
Κίνηση-ματ για την αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών προς τον Όρμο της Βεγγάλης

Η ινδική κυβέρνηση συνήψε διακρατική συμφωνία με το Μπανγκλαντές, με σκοπό να επιτρέπεται η απρόσκοπτη διέλευση εμπορευμάτων που προορίζονται για τη Βορειοανατολική Ινδία μέσω των λιμένων Chattogram και Mongla του Μπανγκλαντές.

Ο υπουργός Ναυτιλίας της Ινδίας, Mansukh Mandavia, τόνισε στον εθνικό Τύπο στο Δελχί ότι η συμφωνία θα είναι προς άμεσο όφελος και των δύο χωρών, ενώ θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς τις βορειοανατολικές περίκλειστες περιφέρειες της Ινδίας. Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις χερσαίες πολιτείες της Ινδίας, Assam, Meghalaya και Tripura, θα έχουν βελτιωμένη πρόσβαση στις διεθνείς διά θαλάσσης μεταφορές από τα λιμάνια Chattogram και Mongla. Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσημη επίσκεψη της πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές, Sheikh Hasina, τον περασμένο μήνα στο Δελχί.

Μέχρι σήμερα, η μεταφορά εμπορευμάτων και αγαθών, κυρίως γεωργικής παραγωγής, βιοτεχνίας και πρώτων υλών, μέσω πλωτών οδών από την Καλκούτα και τα γειτονικά ινδικά λιμάνια από και προς τις βορειοανατολικές επαρχίες της χώρας περιοριζόταν αρκετά εξαιτίας της μεταφόρτωσης των φορτίων σε ποταμόπλοια μέχρι 2.000 τόνων. Στο άμεσο μέλλον, τα φορτία από και προς τις συγκεκριμένες περιοχές δεν θα καθυστερούν στους πολυσύχναστους λιμένες του ινδικού λιμενικού συστήματος, ενώ θα αποφεύγεται η χρονοβόρος και επικίνδυνη πολλές φορές μεταφόρτωσή τους σε πλοιάρια. Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα αυξήσει άμεσα τον όγκο των μεταφορών προς την περιοχή, μειώνοντας το κόστος της παραποτάμιας και ενίοτε δυσλειτουργικής εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι η απόσταση μεταξύ της πολιτείας Tripura στη βορειοανατολική Ινδία και της Καλκούτας είναι 1.500 χλμ., ενώ μέσω του πλησιέστερου λιμένα του Μπανγκλαντές είναι μόλις 250 χλμ.

Φωτό: Stephen Morrison/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.