Κινεζική επέλαση στην Παπούα Νέα Γουινέα με επίκεντρο… τα ψάρια

Κινεζική επέλαση στην Παπούα Νέα Γουινέα με επίκεντρο… τα ψάρια

140
Κινεζική επέλαση στην Παπούα Νέα Γουινέα με επίκεντρο… τα ψάρια

Οι εμπορικές και πολιτικές σχέσεις Κίνας-Αυστραλίας μόνο από ομαλότητα δεν χαρακτηρίζονται τους τελευταίους μήνες, εξέλιξη που αντανακλάται και από την επιβολή κυρώσεων από πλευράς Κίνας στις εισαγωγές αυστραλιανών προϊόντων.

Μια νέα συμφωνία αξίας $200 εκατ., που υπεγράφη πρόσφατα στο πλαίσιο της φιλόδοξης κινεζικής πρωτοβουλίας «Belt and Road Initiative», έρχεται να προσθέσει έναν ακόμα κύκλο αντιπαραθέσεων μεταξύ Πεκίνου-Καμπέρας.

Πρόσφατα η κυβέρνηση της Παπούα Νέας Γουινέας υπέγραψε προσύμφωνο με την κινεζική Fujian Zhonghong Fishery Company για την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου πολυλειτουργικού βιομηχανικού πάρκου αλιείας στη νήσο Daru, η οποία αποτελεί την πλησιέστερη κοινότητα της Παπούα Νέας Γουινέας στην Αυστραλία. Η νήσος Daru βρίσκεται 200 χλμ. μακριά από την αυστραλιανή ενδοχώρα και πολύ κοντά στις νήσους του Torres Strait, στα βόρεια σύνορα της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, δεν χωρά αμφιβολία ότι το εν λόγω project υποστηρίζεται θερμά από την κυβέρνηση της Κίνας και μόνο τυχαία δεν είναι η ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου για την υπογραφή του προσυμφώνου. Ερωτηματικά εγείρονται επίσης για την επιλογή του Πεκίνου να εγκαθιδρύσει ένα τέτοιο πάρκο σε περιοχή που δεν φημίζεται για τις ποσότητες ψαριών της.

Προσώρας, τα δικαιώματα αλιευτικής εκμετάλλευσης στα νησιά τoυ Torres Strait ανήκουν σε Αυστραλία και Παπούα Νέα Γουινέα και έχει αποφευχθεί σημαντικά η υπεραλιεία στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, περίπου 300 κινεζικά αλιευτικά σκάφη έχουν αφανίσει αποθέματα ψαριών σε πολλές περιοχές του κόσμου, όπως στα νησιά Γκαλαπάγκος.

Κινεζικά αλιευτικά εμφανίζονται κάθε χρόνο στα Γκαλαπάγκος, απειλώντας την πλούσια θαλάσσια πανίδα των νήσων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 αλιευτικό σκάφος της Κίνας εντοπίστηκε να μεταφέρει 300 τόνους σπάνιων και υπό εξαφάνιση ψαριών.

Σαφώς και η κίνηση της Κίνας έχει στρατηγικό χαρακτήρα και δεν θα πρέπει να προκαλέσει σε κανέναν αίσθηση εάν το προσεχές διάστημα κινεζικά αλιευτικά αρχίσουν να επιχειρούν στην περιοχή.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/MAURITZ ANTIN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.