Oι έντεκα τομείς για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης

Oι έντεκα τομείς για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης

129
Oι έντεκα τομείς για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης

Επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, εκπαίδευση, έρευνα και ανάπτυξη… Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) συνέταξε μια λίστα 11 τομέων για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης ύστερα από το σοκ της πανδημίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα, που παρουσιάστηκε σήμερα.

Η έκθεση αυτή, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το 1979, εξετάζει τα προβλήματα που αποκαλύφθηκαν ή έγιναν εντονότερα από την υγειονομική κρίση, σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, ενώ αναλύει επίσης τους παράγοντες που βοήθησαν τις χώρες να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά την πανδημία.

Για την έκδοση αυτή, οι συντάκτες της μελέτης που εκδόθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, γνωστό ως το Φόρουμ του Νταβός, αποφάσισαν να αναστείλουν την κατάταξη που συνήθως αναφέρει χώρες που βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.

Με τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών στη συλλογή των στατιστικών στοιχείων, ορισμένα δεδομένα ήταν ανεπαρκή για την πραγματοποίηση αυτής της κατάταξης, εξήγησε η Σααντία Ζαχίντι, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σε τηλεδιάσκεψη.

«Δεν μπορούσαμε να δώσουμε μια γενική εικόνα της εξέλιξης το 2020», δήλωσε η ίδια. Οι συντάκτες της μελέτης προτίμησαν έτσι να επικεντρωθούν σε μια πιο περιορισμένη ομάδα 37 χωρών, που εξετάζονται με βάση 11 τομείς για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της ανάπτυξης.

«Χώρες με ανεπτυγμένες ψηφιακές οικονομίες και ικανότητες, ισχυρά δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας και εμπειρία στη διαχείριση της επιδημίας έχουν διαχειριστεί καλύτερα τον αντίκτυπο της πανδημίας στις οικονομίες και στους πολίτες τους», σύμφωνα με τη μελέτη.

Χώρες με ανεπτυγμένες ψηφιακές δυνατότητες ήταν σε καλύτερη θέση για να συνεχίσουν να κρατούν σε λειτουργία την οικονομία όταν ένα μέρος των πολιτών τους στράφηκε προς την τηλεργασία, με την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελβετία, την Εσθονία και τις ΗΠΑ να λαμβάνουν την καλύτερη βαθμολογία από αυτή την άποψη.

Οι χώρες που έχουν ισχυρά δίχτυα οικονομικής ασφάλειας όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία, ήταν σε θέση να στηρίξουν τους πολίτες που δεν μπορούσαν να εργαστούν.

Χώρες με ισχυρά χρηματοπιστωτικά συστήματα, όπως η Φινλανδία, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή ακόμα και η Σιγκαπούρη κατάφεραν να χορηγήσουν γρήγορα πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αποφύγουν κύμα πτωχεύσεων.

Μεταξύ των 11 αυτών τομέων, οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν τις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, στις ψηφιακές υποδομές ή ακόμα στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση των ικανοτήτων προκειμένου να καλυφθεί το κενό με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, που παρά την ανεργία, πασχίζουν να βρουν ανθρώπους με τα κατάλληλα προσόντα.

Φωτό: Pressfoto/Freepik

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.