Σιτάρι: Τι μέλλει γενέσθαι για παραγωγή, ζήτηση και εμπόριο

Σιτάρι: Τι μέλλει γενέσθαι για παραγωγή, ζήτηση και εμπόριο

130
Σιτάρι: Τι μέλλει γενέσθαι για παραγωγή, ζήτηση και εμπόριο

Αυξημένη κατανάλωση, αυξημένες εξαγωγές αλλά μειωμένα τελικά αποθέματα σιταριού το 2020/2021 βλέπει το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας στην τελευταία έκθεσή του.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο εκτιμά ότι οι παγκόσμιες προμήθειες σιταριού θα ανέλθουν στους 1.074,3 εκατ. τόνους το 2020/2021, απόρροια της αυξημένης παραγωγής σε πολλά μέρη του κόσμου. Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο εκτιμά ότι η Αυστραλία θα παραγάγει 30 εκατ. τόνους σιταριού, με τη ρωσική παραγωγή να εκτιμάται στους 84 εκατ. τόνους. Στους 35,2 εκατ. τόνους αναμένει το υπουργείο την παραγωγή του Καναδά. Εάν οι εν λόγω αριθμοί επιβεβαιωθούν, η παραγωγή και των τριών αυτών χωρών θα φτάσει στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση σιταριού, αυτή θα διαμορφωθεί στους 757,8 εκατ. τόνους, με τις Κίνα, Αυστραλία και χώρες της ΕΕ να οδηγούν τη ζήτηση. Παράλληλα οι εκτιμώμενες αυξημένες εξαγωγές από Αυστραλία, Ρωσία, Καναδά και ΗΠΑ θα αυξήσουν το εμπόριο σιταριού στους 193,7 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Μάλιστα οι εισαγωγές της Κίνας εκτιμώνται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1995/1996.

Αναθεωρημένες προς τα κάτω κατά 3,9 εκατ. τόνους είναι οι εκτιμήσεις για τα τελικά αποθέματα σιταριού, τα οποία, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο, θα φτάσουν στους 316,5 εκατ. τόνους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.