Άνθρακας: Μαίνεται η κόντρα Πεκίνου-Καμπέρας

Άνθρακας: Μαίνεται η κόντρα Πεκίνου-Καμπέρας

300
Άνθρακας: Μαίνεται η κόντρα Πεκίνου-Καμπέρας

«Lose-lose» για το περιβάλλον και την εμπορική τους σχέση θα είναι ενδεχόμενη διακοπή κινεζικών εισαγωγών αυστραλιανού άνθρακα σημείωσε πρόσφατα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Δημοσιεύματα κινεζικών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων των Global Times και Caixin, ανέφεραν τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ότι η Κίνα άναψε το πράσινο φως προκειμένου σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής να εισάγουν χωρίς περιορισμούς άνθρακα με εξαίρεση αυτόν από την Αυστραλία.

Η απάντηση από την Καμπέρα ήταν άμεση ζητώντας από την κινεζική πλευρά να αποσαφηνίσει τα δημοσιεύματα και σημειώνοντας ότι εάν αληθεύουν θα πρόκειται για παραβίαση των διεθνών κανόνων εμπορίου.

Η Αυστραλία γνωστοποίησε πρόσφατα στον ΠΟΕ τις ανησυχίες της για τις κλιμακούμενες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, μετά τις κυρώσεις της τελευταίας στις εισαγωγές κριθαριού, κρασιού, κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, βαμβακιού, άνθρακα και θαλασσινών από την Αυστραλία.

Σύμφωνα με αναλυτές οι εξαγωγές αυστραλιανού θερμικού άνθρακα θα ανέλθουν και φέτος σε υψηλά επίπεδα καθώς οι παραμένουν κραταιές οι αγορές από Νότια Κορέα, Βιετνάμ και Ιαπωνία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.