Καλαμπόκι: Ρεκόρ για τις κινεζικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ

Καλαμπόκι: Ρεκόρ για τις κινεζικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ

75
Καλαμπόκι: Ρεκόρ για τις κινεζικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ

H Κίνα έχει προχωρήσει την τρέχουσα εμπορική περίοδο (πρώτες 13 εβδομάδες) σε τεράστιες αγορές αμερικανικού καλαμποκιού της τάξης των 11,2 εκατ. τόνων, αριθμός μεγαλύτερος κατά 1.300% σε σχέση με τις εν λόγω αγορές αντίστοιχης περιόδου πριν τις εμπορικές διενέξεις των δύο χωρών.

Οι εν λόγω αγορές αποτελούν ένδειξη ότι οι σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε περίοδο ομαλοποίησης. Με τη σημαντική αυτή αύξηση των αμερικανικών εισαγωγών καλαμποκιού, οι Κινέζοι κτηνοτρόφοι είναι σε θέση να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των ζώων τους, κυρίως χοίρων. Ο πληθυσμός των χοίρων στην Κίνα φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως μετά το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης, δίνοντας έτσι ώθηση στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

Από την άλλη, οι Αμερικανοί καλλιεργητές βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται σημαντικά, απόρροια της αυξημένης κινεζικής ζήτησης αλλά και των κρατικών ενισχύσεων προς τον κλάδο της γεωργίας.

Παράλληλα, η ασιατική χώρα έχει εισάγει 30 εκατ. τόνους αμερικανικής σόγιας, η υψηλότερη ποσότητα από το 1991. Μάλιστα το 57% των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας φέτος έχει προορισμό την Κίνα.

Αναλυτές τονίζουν βέβαια ότι το θετικό αυτό momentum στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί από γεωπολιτικές αναταραχές. Ερωτηματικό παραμένει, τέλος, η στάση της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.