Brexit: Τι μέλλει γενέσθαι

Brexit: Τι μέλλει γενέσθαι

99
Brexit: Τι μέλλει γενέσθαι

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησαν από τους διαπραγματευτές τους για το Brexit να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αλλά προειδοποίησαν ότι καμία συμφωνία δεν θα είναι δυνατή, αν δεν επιλυθούν βασικά θέματα.

“Παραμένουν σημαντικές διαφορές σε τρία κρίσιμα θέματα: ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, διακυβέρνηση και αλιεία”, δήλωσαν ο Μπόρις Τζόνσον και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση. “Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι καμία συμφωνία δεν είναι εφικτή εάν αυτά τα θέματα δεν επιλυθούν”.

“Παρότι αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα αυτών των διαφορών, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί περαιτέρω προσπάθεια από τις διαπραγματευτικές μας ομάδες για να εκτιμήσουμε εάν οι διαφορές αυτές μπορούν να επιλυθούν”, τόνισαν.

Σε μια κοινή ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο Τζόνσον και η φον ντερ Λάιεν ανέφεραν πως το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία είναι πιθανό, εάν οι διαφωνίες στα τρία ακανθώδη ζητήματα, της διακυβέρνησης, της αλιείας και των όρων ανταγωνισμού, δεν επιλυθούν.

«Είναι η τελευταία ρίψη των ζαριών», είπε μια βρετανική πηγή, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Οι περισσότεροι από τους υπουργούς του Μπόρις Τζόνσον είναι πρόθυμοι να τον στηρίξουν εάν αποφασίσει ότι μια συμφωνία δεν συμφέρει τη Βρετανία, έγραψαν οι Times, αναφέροντας πως 13 υπουργοί, περιλαμβανομένων οκτώ που αντιτίθετο στο Brexit, επιβεβαίωσαν ότι θα το κάνουν.

Ο υπουργός Γεωργίας της Βρετανίας Τζορτζ Γιούστις το επιβεβαίωσε αυτό, σε μια συνέντευξη στο Sky News πρόσφατα, λέγοντας πως η χώρα έχει προετοιμαστεί για μια μη συμφωνία και είναι έτοιμη να προχωρήσει βάσει αυτού του σεναρίου.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις εωσότου δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνουμε πλέον», επισήμανε ο Γιούστις.

Ωστόσο, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι, ένα σημαντικό πρόσωπο στις συνομιλίες για το Brexit τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ότι δεν είναι αξιόπιστο η βρετανική κυβέρνηση να αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία.

Διατυπώνοντας μια πιο αισιόδοξη άποψη, ο Κόβενι δήλωσε πως θεωρεί ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί. «Είναι πιθανότερο να επιτύχουμε μια συμφωνία παρά να μην το κάνουμε», επισήμανε στην ιρλανδική εφημερίδα Sunday Independent.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν δήλωσε πρόσφατα ότι οι πιθανότητες επίτευξης εμπορικής συμφωνίας του Brexit είναι 50-50 και ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο.

“Το ένστικτό μου λέει ότι (οι πιθανότητες) είναι 50-50 αυτή τη στιγμή και δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξος πως θα ανακύψει μια απόφαση”, δήλωσε ο Μάρτιν στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE, μιλώντας με έναν πιο απαισιόδοξο τόνο σε σχέση με πρόσφατες προβλέψεις όπου είχε πει ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σε διάστημα ημερών.

“Η αίσθησή μου που μίλησα με μερικά από τα βασικά πρόσωπα είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί, κυρίως σε σχέση με τους ίσους όρους ανταγωνισμού … Τα πράγματα είναι στην κόψη του ξυραφιού και αυτό είναι σοβαρό”.

Ο Μπαρνιέ, ο οποίος ενημέρωσε τους απεσταλμένους της ΕΕ στις 08:30 (ώρα Ελλάδας), δήλωσε πως τα τρία επίμαχα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις παραμένουν ανεπίλυτα, δήλωσε ο διπλωμάτης, ο οποίος συμμετείχε στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση, και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μπαρνιέ και ο βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ και οι ομάδες τους πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, πριν υπάρξει το απόγευμα επικοινωνία ανάμεσα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.