Το κόστος των καταστροφικών τυφώνων

Το κόστος των καταστροφικών τυφώνων

62
Το κόστος των καταστροφικών τυφώνων

Τα συνεχόμενα και αλλεπάλληλα χτυπήματα των τυφώνων προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές μεγάλου κόστους στις πληγείσες περιοχές των ΗΠΑ. Η συχνότητα και η ένταση έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική αποτίμηση των καταστροφών. Οι πολιτείες των ΗΠΑ που δέχθηκαν το «μένος» των καταστροφικών φαινομένων γεωγραφικά βρίσκονται από τα βορειοανατολικά μέχρι και τα  κεντρικότερα σημεία της επικρατείας. Συγκεκριμένα οι πιο επιζήμιες καταστροφές καταγράφηκαν στην Ανατολική Ακτή.

Σύμφωνα με την Accuweather και τους εμπειρογνώμονες που συνεργάστηκε, οι καταστροφές ανέρχονται στα 60 με 65 δισ. δολάρια, με τις καταστροφές του τυφώνα Λάουρα τον περασμένο Αύγουστο να ανέρχονται στα 25 με 30 δισ. δολάρια. Ο τυφώνας Σάλι αποτιμάται σε καταστροφές στα 8 με 10 δισ., ο  Δέλτα 4 σε 6 δισ. , ο Ζέτα σε 4 με 5 δισ. και ο Ησαΐας 3 με 5 δισ. δολάρια εκτιμώμενων ζημιών.

Οι επιπτώσεις δεν ήταν σφοδρές μόνο για υλικοτεχνικές υποδομές δηλαδή τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις αλλά και για τον εξοπλισμό τους ενώ καταστράφηκε και ένας σημαντικός αριθμός οχημάτων. Σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας, σε γεωργικές καλλιέργειες, στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό,  στις δαπάνες καθαρισμού και υγειονομικής περίθαλψης και τέλος στην υγεία. Δυστυχώς οι τοπικές κοινωνίες με βάση την αποτύπωση των καταστροφών θα κάνουν αρκετά χρόνια να ανακάμψουν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.