Περιβαλλοντικές ΜΚΟ εναντίον Shell

Περιβαλλοντικές ΜΚΟ εναντίον Shell

82
Περιβαλλοντικές ΜΚΟ εναντίον Shell

Ξεκίνησε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου στην Ολλανδία η εκδίκαση της προσφυγής μιας ομάδας οργανώσεων προάσπισης του περιβάλλοντος εναντίον της πετρελαϊκής εταιρείας Shell από την οποία ζητούν να μειώσει κατά πολύ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Επτά μη κυβερνητικές οργανώσεις –ανάμεσά τους η Greenpeace και η Friends of the Earth Ολλανδίας– κατέθεσαν την προσφυγή αυτή τον Απρίλιο του 2019 εκ μέρους περισσότερων από 17.000 Ολλανδών πολιτών οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η πετρελαϊκή εταιρεία απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα διότι εξακολουθεί να επενδύει δισεκατομμύρια στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Ζητούν από τη Shell να μειώσει κατά 45% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030 και να τις μηδενίσει ως το 2050, κάτι που θα αναγκάσει ουσιαστικά την εταιρεία να στραφεί σε πιο βιώσιμες μορφές ενέργειας.

Η βρετανο-ολλανδική εταιρεία προβλέπει να μειώσει “το αποτύπωμα του άνθρακα” στα προϊόντα που πωλεί στους πελάτες της κατά 30% ως το 2035 και κατά 65% ως το 2050.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2017 από τη ΜΚΟ Carbon Disclosure Project, η Shell είναι μία από τις 100 εταιρείες που ευθύνονται για το 71% των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται παγκοσμίως από το 1988.

Δικαστήριο της Χάγης, όπου έχει την έδρα της η πετρελαϊκή εταιρεία, θα εξετάσει την προσφυγή στη διάρκεια τεσσάρων ημερών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Marten van Dijl/Greenpeace

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.