Nord Stream 2: O υποθαλάσσιος αγωγός που φέρνει τα πάνω κάτω στη...

Nord Stream 2: O υποθαλάσσιος αγωγός που φέρνει τα πάνω κάτω στη Βαλτική

483
Nord Stream 2: O υποθαλάσσιος αγωγός που φέρνει τα πάνω κάτω στη Βαλτική

Σύμφωνα με αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ, η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα πρόκειται να ξαναρχίσει στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι εργασίες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού, αν και είχαν ολοκληρωθεί κατά 90%, είχαν ανασταλεί για έναν χρόνο μετά τις διεθνείς πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

Ως γνωστόν, οι εταιρείες που συμμετείχαν στο έργο αναγκάστηκαν να διακόψουν τη συμμετοχή τους, υπό την πίεση κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς τη Μόσχα. Όπως όμως δήλωσε εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας στο γερμανικό πρακτορείο Deutsche Welle, την προσεχή εβδομάδα τα συνεργεία θα ξεκινήσουν εκ νέου τις εργασίες τους.

Ο αγωγός 1.230 χλμ. (764 μίλια) θα μεταφέρει φυσικό αέριο, μέσω υποθαλάσσιων αγωγών, από τα πεδία φυσικού αερίου της Σιβηρίας προς τη Γερμανία. Ο Nord Stream 2, ο οποίος ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τη διαδρομή του αρχικού αγωγού Nord Stream, αλλά με διαφορετική αφετηρία από τη Ρωσία, θα διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μπορεί να εισαγάγει η Γερμανία από τη Ρωσία. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει έως και 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (1.942 τρισ. κυβικά πόδια) ετησίως μόλις ολοκληρωθεί.

Βασικός εταίρος στην κατασκευή αλλά και στη μετέπειτα εκμετάλλευση του έργου είναι η ρωσική εταιρεία Gazprom. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Βαρσοβία, για διαφορετικούς λόγους, έχουν αντιδράσει στην ολοκλήρωση του σημαντικότατου αυτού έργου.

Φωτό: Clemens Bilan/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.