Πρόσω ολοταχώς για την κατασκευή ηλεκτροπροωθούμενων κρουαζιερόπλοιων

Πρόσω ολοταχώς για την κατασκευή ηλεκτροπροωθούμενων κρουαζιερόπλοιων

317
Πρόσω ολοταχώς για την κατασκευή ηλεκτροπροωθούμενων κρουαζιερόπλοιων

Η εταιρεία ABB ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας, ύψους 150 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, με τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri, για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα συστήματα πρόωσης πέντε νεότευκτων κρουαζιερόπλοιων.

Κάθε πλοίο θα εξοπλιστεί με δύο ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης Azipod, με το σύνολο της ηλεκτρικής ιπποδύναμης που θα εγκατασταθεί και στα πέντε πλοία να ανέρχεται στα 178 MW (238.700 ίπποι). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε ορισμένα πλοία θα εγκατασταθούν τα συστήματα Azipod με τη μεγαλύτερη ηλεκτρική ισχύ που έχει δημιουργήσει ποτέ η εταιρεία ABB, η οποία σε κάθε σύστημα ανέρχεται στα 20 MW.

Η προηγμένη αρχιτεκτονική των συγκεκριμένων ηλεκτρικών συστημάτων, με την ηλεκτρομηχανή τους να βρίσκεται εγκατεστημένη εξωτερικά της γάστρας, επιτρέπει την περιστροφή 360° της ηλεκτρομηχανής καθώς και της συνδεδεμένης έλικας. Η συγκεκριμένη καινοτομία προσφέρει αυξημένες ελικτικές ικανότητες, βελτιωμένη λειτουργία του πλοίου και έως 20% χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου έναντι της συμβατικής διάταξης αξονικών συστημάτων πρόωσης.

Η παράδοση των πλοίων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά από το 2023 έως το 2026.

Φωτό: global.abb/group

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.