Το σιδηρομετάλλευμα φέρνει χαμόγελα στους μεταλλευτικούς κολοσσούς

Το σιδηρομετάλλευμα φέρνει χαμόγελα στους μεταλλευτικούς κολοσσούς

190
Το σιδηρομετάλλευμα φέρνει χαμόγελα στους μεταλλευτικούς κολοσσούς

Το iron ore αποδεικνύεται χρυσοφόρο για τους μεταλλευτικούς κολοσσούς, καθώς το συγκεκριμένο εμπόρευμα οδεύει ολοταχώς να αγγίξει φέτος κατά μέσο όρο τα $100/τόνο, για πρώτη φορά από το 2013.

H ανθεκτικότητα του iron ore στα σκαμπανεβάσματα της αγοράς αποτελεί ασπίδα και οδηγό για τη βιομηχανία εξορύξεων μεταλλευμάτων, η οποία επίσης επλήγη από την πανδημία του κορονοϊού. Η απόδοση του iron ore φέτος είναι μακράν καλύτερη από οποιουδήποτε άλλου commodity και η τιμή είναι αυξημένη κατά 38% φέτος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το S&P Platts. Για να κατανοήσει κάποιος τη σημαντική αυτή αύξηση, αξίζει να επισημανθεί ότι ο χρυσός, που αποτελεί μια ασφαλή διέξοδο για τους επενδυτές σε καιρούς κρίσης, όπως αυτή της πανδημίας, τελεί υπό διαπραγμάτευση κατά 24% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Αναλυτές σημειώνουν στους Financial Τimes ότι η αύξηση αυτή της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος αποτελεί απόρροια της ενισχυμένης κινεζικής ζήτησης και των στρεβλώσεων στην προσφορά από πλευράς Βραζιλίας. Σύμφωνα με επίσημα κινεζικά στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις στις υποδομές της χώρας αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 6,9% και 7,5% τον Οκτώβριο, δίνοντας ώθηση στη ζήτηση για το συγκεκριμένο εμπόρευμα.

Τα οικονομικά των Anglo American, BHP, Vale, Rio Tinto και Fortescue Metals Group έχουν ανακάμψει σημαντικά, με το iron ore να θεωρείται οδηγός αυτής της εξέλιξης.

Οδεύοντας προς το 2021, αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος θα φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, η φύση της συγκεκριμένης αγοράς είναι τέτοια, που πολλά θα εξαρτηθούν από παράγοντες όπως ακραία καιρικά φαινόμενα στην Αυστραλία και στρεβλώσεις της παραγωγής στη Βραζιλία.

Η Vale, η οποία το 2019 ήρθε αντιμέτωπη με σημαντικές στρεβλώσεις στην προσφορά, απόρροια της κατάρρευσης φράγματος σε ορυχείο της στις αρχές του έτους, εκτιμάται ότι θα παραγάγει 310 εκατ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος φέτος και 350 εκατ. τόνους το 2021.

Φωτό: Michael REYNOLDS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.