«Κινεζική επίθεση» ενεργειακών επενδυτικών κινήσεων στη Μαύρη Ήπειρο

«Κινεζική επίθεση» ενεργειακών επενδυτικών κινήσεων στη Μαύρη Ήπειρο

129
«Κινεζική επίθεση» ενεργειακών επενδυτικών κινήσεων στη Μαύρη Ήπειρο

Σημαντική ώθηση πρόκειται να λάβει ο τομέας ενέργειας της Νιγηρίας χάρη στις τεράστιες κινεζικές επενδυτικές αποφάσεις, καθώς το Πεκίνο παρακολουθεί με ζωηρό ενδιαφέρον τις δραστηριότητες εξερεύνησης στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αφρική.

Η Κίνα έχει ήδη επενδύσεις άνω των 15 δισ. δολαρίων στον πετρελαϊκό τομέα της Αφρικής. Οι επενδυτικές αυτές κινήσεις κατανέμονται μεταξύ τριών μεγάλων παικτών, της China National Petroleum Corporation (CNPC), της China Petroleum & Chemical Corporation (SINOPEC) και της China National Offshore Oil (CNOOC).

Η Αφρική, η οποία «πάσχει» από ένα επενδυτικό έλλειμμα 50 δισ. δολαρίων ετησίως στον ενεργειακό της τομέα, αποτελεί ένα ευρύ πεδίο ανταγωνισμού για το Πεκίνο. Γι’ αυτόν τον λόγο επενδύει πολύ περισσότερα ποσά στον ενεργειακό τομέα της αφρικανικής ηπείρου απ’ ό,τι σε άλλα ενεργειακά έργα στην Αμερική, σύμφωνα με το OilPrice.com.

Περίπου τα δύο τρίτα των επενδυτικών κινήσεων αφορούν τη Νιγηρία και έπονται οι Αγκόλα, Ουγκάντα και Μοζαμβίκη. Συνολικά, η Κίνα έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία της σε σχεδόν είκοσι αφρικανικές χώρες.

Η έξοδος της Κίνας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας είναι ποικίλη και διαδεδομένη, από πυρηνική ενέργεια έως άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι γεωπολιτικές προσπάθειες του Πεκίνου είναι ιδιαίτερα έντονες στην Αφρική, μια ανεκμετάλλευτη σε μεγάλο βαθμό αγορά για ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών και αύξηση της ζήτησης, στην οποία το Πεκίνο επιθυμεί να κυριαρχήσει.

Φωτο: Aaron Ufumeli/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.