UBS: Τι εκτιμά για οικονομική παραγωγή και επενδύσεις το 2021

UBS: Τι εκτιμά για οικονομική παραγωγή και επενδύσεις το 2021

221
UBS: Τι εκτιμά για οικονομική παραγωγή και επενδύσεις το 2021

Μετά από μια κυριολεκτικά πρωτοφανή χρονιά, η UBS  αναμένει ότι το 2021 η οικονομική παραγωγή και τα εταιρικά κέρδη θα ανακάμψουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία.

ubs_YA_2021_graph1

Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, όπως αυτές παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση ‘Year Ahead’ που δημοσιεύθηκε από τη Διεύθυνση Επενδύσεων (Chief Investment Office) της UBS Global Wealth Management και σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο, τα δημοσιονομικά κίνητρα σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια και την κυκλοφορία εμβολίου αναμένεται να δημιουργήσουν αποδόσεις άνω του μέσου όρου για μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, για επιλεγμένες μετοχές του χρηματοοικονομικού και του ενεργειακού κλάδου, καθώς και για εταιρείες στους κλάδους βιομηχανικών προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών πολυτελείας.

ubs_YA_2021_graph2

Οι βασικές προτάσεις της έκθεσης περιλαμβάνουν τα εξής:

· Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίων για την επόμενη φάση με υψηλότερες τοποθετήσεις σε μετοχές, προσβλέποντας πέρα από τις ανθεκτικές, μεγάλες εταιρείες που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και επικράτησαν το 2020. Οι επενδυτές θα πρέπει να σκέπτονται με παγκόσμια οπτική, να αναζητούν δυνατότητες αναπλήρωσης των ζημιών και να επιζητούν νέα ονόματα με προοπτικές μακροπρόθεσμης επιτυχίας.

· Διαφοροποίηση από τα μετρητά και τα ομόλογα χαμηλής απόδοσης και αναζήτηση αποδόσεων σε κρατικά ομόλογα αναδυόμενων αγορών που εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ, σε ασιατικά ομόλογα υψηλής απόδοσης και σε επιλεγμένα ομόλογα crossover, τα οποία βρίσκονται κοντά στη διαχωριστική γραμμή, δηλαδή ανάμεσα στην αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού και υψηλής απόδοσης.

· Τοποθέτηση εν όψει ενός ασθενέστερου δολαρίου ΗΠΑ. Οι επενδυτές θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τις τοποθετήσεις τους στα νομίσματα της ομάδας G10 ή σε επιλεγμένα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, καθώς και σε χρυσό.

Οι ιδιωτικές αγορές και οι βιώσιμες επενδύσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν πολύτιμες προσθήκες στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. Οδεύοντας προς το 2021, η UBS διατηρεί την προτίμησή της στις βιώσιμες επενδύσεις, όσον αφορά ιδιώτες πελάτες που επενδύουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

ubs_YA_2021_graph3

Ο Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι το 2021 θα είναι το «έτος ανανέωσης». Η ανανεωμένη ανάπτυξη, οι επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, καθώς και η καινούργια πολιτική ηγεσία σημαίνουν ότι θα πρέπει να προσδοκούμε νέα ηγεσία και στην αγορά για το 2021. Προσβλέποντας πέρα από το επόμενο έτος, οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να εξετάσουν την περίπτωση των κλάδων που υφίστανται τεχνολογικό μετασχηματισμό. Εάν η προηγούμενη δεκαετία αφορούσε τις επενδύσεις στην τεχνολογία αυτή καθαυτή, πιστεύουμε ότι η επόμενη δεκαετία θα αφορά τις επενδύσεις στους παράγοντες ανατροπής που θέτουν υπό αμφισβήτηση την παγιωμένη κατάσταση σε άλλους κλάδους».

Η Επόμενη Μεγάλη Ευκαιρία

Αναλογιζόμενοι την επόμενη δεκαετία, οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν κόσμο που είναι περισσότερο χρεωμένος, περισσότερο άνισος, περισσότερο τοπικός, αλλά επίσης πιο ψηφιακός και, από ορισμένες απόψεις, πιο βιώσιμος.

Οι επενδυτές, λοιπόν, είναι σε θέση να εντοπίσουν μακροπρόθεσμες ευκαιρίες σε τάσεις που επιταχύνθηκαν από την πανδημία COVID-19 και θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου, ανανεώσιμου μέλλοντος, ιδίως σε κλάδους που υφίστανται τεχνολογική ανατροπή. Είτε αφορά τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα είτε την αυξημένη ανάγκη λειτουργίας ενός πιο αποτελεσματικού και ολιστικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης ή ακόμα και την ώθηση για περαιτέρω ψηφιοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όσες εταιρείες είναι εκτεθειμένες στις τάσεις αυτές, αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη υψηλότερη του μέσου όρου σε μακροπρόθεσμη βάση. Έως το 2035, η μετάβαση και μόνο στην τεχνολογία 5G προσδοκάται ότι θα δημιουργήσει οικονομική αξία ύψους 13,2 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.