Κίνα-Αυστραλία: Οι διενέξεις οδηγούν σε (μία ακόμη) ανθρωπιστική κρίση

Κίνα-Αυστραλία: Οι διενέξεις οδηγούν σε (μία ακόμη) ανθρωπιστική κρίση

403
Κίνα-Αυστραλία: Οι διενέξεις οδηγούν σε (μία ακόμη) ανθρωπιστική κρίση

Ευτράπελων συνέχεια στις σχέσεις Κίνας-Αυστραλίας, με τη ναυτιλία και το θαλάσσιο εμπόριο να βιώνουν τον αντίκτυπο των κλιμακούμενων διενέξεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, περίπου 400 ναυτικοί και 2 εκατ. τόνοι άνθρακα είναι αποκλεισμένοι σε πλοία στις βορειοανατολικές ακτές της Κίνας. Περίπου 21 bulkers είναι αγκυροβολημένα στο λιμάνι Jingtang, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα εκφόρτωσης αυστραλιανού άνθρακα αξίας $200 εκατ. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Bloomberg, τα δεκαπέντε από αυτά βρίσκονται «αδρανοποιημένα» από τον Ιούνιο, ενώ τα υπόλοιπα βιώνουν τις όποιες καθυστερήσεις τις τελευταίες τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι οι τελωνειακές αρχές της Κίνας δεν προβαίνουν σε έλεγχο των φορτίων, ενώ η Αρχή του λιμένα Jingtang δεν επιτρέπει τις μετακινήσεις πληρωμάτων, επικαλούμενη υγειονομικά πρωτόκολλα ενάντια στον Covid. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στο Bloomberg ότι και ο ναυλωτής αρνείται να επιτρέψει στο πλοίο να πλεύσει προς άλλο λιμάνι προκειμένου οι ναυτικοί να μετακινηθούν.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ινδικό πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο κοντά στο Hebei, χωρίς όμως οι κινεζικές αρχές να απαγορεύουν τον απόπλου.

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να προσθέσει περαιτέρω πίεση στη ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικοί βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κρίση λόγω της αδυναμίας αλλαγών πληρωμάτων, παραμένοντας αρκετό καιρό αποκλεισμένοι στα πλοία.

Φωτό: Stephen Morrison/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.