Ομάν: Το σουλτανάτο αλλάζει τη φορολογική του πολιτική

Ομάν: Το σουλτανάτο αλλάζει τη φορολογική του πολιτική

249
Ομάν: Το σουλτανάτο αλλάζει τη φορολογική του πολιτική

Το σουλτανάτο του Ομάν σχεδιάζει τη θέσπιση φορολόγησης και για τα υψηλά εισοδήματα, στο πλαίσιο της οικονομικής μεταρρύθμισης του Υπουργείου Οικονομικών της ισλαμικής χώρας, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα έως το 2024.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του Ομάν, το Υπουργείο Οικονομικών συζητά με παράγοντες της οικονομίας της χώρας και αξιολογεί το σχέδιο για τη νέα δέσμη φορολόγησης εισοδημάτων φυσικών προσώπων, ως μέρος του Ενδιάμεσου Δημοσιονομικού Σχεδίου που θα εφαρμοστεί από το 2020 έως το 2024. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων με υψηλά εισοδήματα είχε ήδη δημοσιοποιηθεί σε ένα ανεπίσημο ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Οκτώβριο.

Επίσης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Oman News Agency ότι το παρόν δημοσιονομικό πρόγραμμα καταρτίστηκε «ως απάντηση στις τωρινές συνθήκες, που προέκυψαν από την πτώση στην τιμή του πετρελαίου και την πανδημία του κορονοϊού, οι οποίες έχουν αποβεί ολέθριες για την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας μείωση-ρεκόρ στην ενεργειακή ζήτηση…».

Η νέα φορολογία σε φυσικά πρόσωπα υψηλών εισοδημάτων είναι πρωτόγνωρη για τον αραβικό κόσμο, όπου τα εμιράτα και τα βασίλεια της περιοχής αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα όχι μόνο «ασφαλή καταφύγια» για ημεδαπούς επιχειρηματίες, αλλά και φορολογική όαση για πολλούς διεθνείς μεγιστάνες.

Η κίνηση του σουλτάνου στο Μασκάτ ίσως επηρεάσει και άλλους μονάρχες να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στον τρόπο φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων. Ήδη αρκετά γειτονικά εμιράτα εγκαινίασαν τα τελευταία χρόνια φόρο προστιθέμενης αξίας για όλα τα προϊόντα, μια κίνηση επίσης πρωτάκουστη για τα δεδομένα της περιοχής.

Φωτό: Journaway Rundreisen/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.