Κίνα: Σε ισορροπία η αγορά σιδηρομεταλλεύματος

Κίνα: Σε ισορροπία η αγορά σιδηρομεταλλεύματος

99
Κίνα: Σε ισορροπία η αγορά σιδηρομεταλλεύματος

Σε ισορροπία βρίσκεται η αγορά σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας, καθώς τα οικονομικά πακέτα στήριξης της κυβέρνησης διατηρούν σε αρκετά καλά επίπεδα τη ζήτηση, ενώ και η προσφορά από Βραζιλία και Αυστραλία διαφαίνεται ότι προσαρμόζεται στην υφιστάμενη ζήτηση.

Η Κίνα, η οποία καλύπτει τα 2/3 των αναγκών της σε σιδηρομετάλλευμα από το διά θαλάσσης εμπόριο, συνεχίζει απρόσκοπτα το εισαγωγικό της εμπόριο και, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv, 101,6 εκατ. τόνοι εκφορτώθηκαν τον Οκτώβριο στα λιμάνια της χώρας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του, πρόκειται για τον πέμπτο συνεχή μήνα που η Κίνα εισάγει πάνω από 100 εκατ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος. Μάλιστα, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παραγωγή χάλυβα-ρεκόρ του 1 δισ. τόνων από τον ασιατικό γίγαντα, απότοκος εξέλιξη των κυβερνητικών μέτρων οικονομικής στήριξης προς την εγχώρια βιομηχανία.

Από την άλλη, και η προσφορά εισέρχεται σε φάση κανονικότητας, καθώς η πανδημία έπληξε τον μεταλλευτικό κλάδο της Αυστραλίας και της Βραζιλίας. Ιδιαίτερα για την Αυστραλία, ενδιαφέρον θα παρουσιάσει ο αντίκτυπος στο θαλάσσιο εμπόριο iron ore από την πρόσφατη απόφαση του Πεκίνου να αναστείλει τις εισαγωγές μερίδας πρώτων υλών και αγαθών.

Το ζητούμενο είναι, τέλος, η εν λόγω ισορροπία να έχει απήχηση και στις τιμές.

Φωτό:  Chen Weifeng/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.