Σε ήρεμες θάλασσες πλέει η Danaos

Σε ήρεμες θάλασσες πλέει η Danaos

621
Σε ήρεμες θάλασσες πλέει η Danaos

Η Danaos Corporation ανακοίνωσε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου τα οικονομικά της αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο του έτους. Πιο συγκεκριμένα, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία είχε τριμηνιαία κέρδη $42,786 εκατ. έναντι $33,855 εκατ. το γ΄ τρίμηνο το 2019.

Σημαντική ανάκαμψη φαίνεται να σημειώνει η παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Danaos Shipping, Δρ Ιωάννης Κούστας, το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων καταγράφει σημαντική ανάκαμψη από τα τέλη Μαΐου, όταν το 11,4% του παγκόσμιου στόλου των containerships ήταν παροπλισμένο.

Παράλληλα, οι ναύλοι για χρονοναυλωμένα containerships ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν σημειώσει ενθαρρυντική αύξηση, ενώ η ναυλαγορά βρίσκεται πολύ κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Κούστας.

Κατά τον επικεφαλής της Danaos, η ικανότητα των διαχειριστριών εταιρειών να ρυθμίσουν την προσφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για τη διατήρηση των ναύλων σε καλά επίπεδα, αλλά και για το ομαλότερο «modus operandi» τους.

Συγχρόνως, ο διακινούμενος όγκος εμπορευματοκιβωτίων έχει αυξηθεί σημαντικά σε συγκεκριμένες τακτικές γραμμές, και μάλιστα με ταχύτερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς, ειδικά για τα πλοία μικρότερου μεγέθους.
Ιδιαίτερα θετικό είναι και το γεγονός ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ έχει σημειώσει σημαντική και ταχεία ανάκαμψη, παρά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19. Μάλιστα, το ΔΝΤ πρόσφατα προέβη σε αναθεώρηση προς τα επάνω για το παγκόσμιο ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να καταγράψει αύξηση κατά 5,2% για το 2021, γεγονός που συνιστά ανάπτυξη κατά 0,6% σε σχέση με το 2019, τονίζει ο κ. Κούστας στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Ωστόσο, παρά τα θετικά σημάδια αναφορικά με την ανάκαμψη της αγοράς αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, «παραμένουμε εστιασμένοι στο να διατηρούμε ένα συντηρητικό οικονομικό προφίλ», σχολίασε ο κ. Κούστας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η Danaos προχώρησε στην αγορά δύο containerships χωρητικότητας 9.000 TEUs, ναυπηγημένων το 2009. Tα δύο πλοία θα παραδοθούν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, με αυτές τις προσθήκες, η χωρητικότητα του στόλου της Danaos ξεπερνά για πρώτη φορά τα 400.000 ΤΕUs.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.