Τουρκία: «Ντεμπούτο» γεωτρήσεων του «Fatih» στη Μαύρη Θάλασσα

Τουρκία: «Ντεμπούτο» γεωτρήσεων του «Fatih» στη Μαύρη Θάλασσα

155
Τουρκία: «Ντεμπούτο» γεωτρήσεων του «Fatih» στη Μαύρη Θάλασσα
Φωτό: Turkish President Press Office/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» ξεκίνησε γεωτρήσεις στο οικόπεδο φυσικού αερίου Sakarya της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, οι έρευνες επικεντρώνονται στο κοίτασμα Turkali-1.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε στο twitter: «Το γεωτρύπανο “Fatih” ξεκινά δραστηριότητες στη Μαύρη Θάλασσα, μετά τις προπαρασκευαστικές εργασίες. Οι γεωτρήσεις θα διαρκέσουν 75 ημέρες. Εύχομαι να είναι παραγωγικές».

Οι εν λόγω δραστηριότητες του γεωτρύπανου «Fatih» ακολούθησαν την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 21 Αυγούστου, σχετικά με την ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η ανακάλυψη 320 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στο κοίτασμα Tuna-1, το οποίο επίσης βρίσκεται στο πεδίο αερίου Sakarya, αποτελεί τη μεγαλύτερη ανακάλυψη αερίου στην ιστορία της Τουρκίας.

Φωτό: Erdem Sahin/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: Erdem Sahin/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στα τουρκικά μέσα, τον περασμένο Αύγουστο, ότι το αέριο που θα αντληθεί από τη ζώνη Tuna-1 θα είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί από την Τουρκία από το 2023, ενώ παράλληλα η Άγκυρα αισιοδοξεί ότι θα ανακαλύψει κι άλλα κοιτάσματα αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Προσφάτως, στις 17 Οκτωβρίου, η Τουρκία ανακάλυψε επιπλέον 85 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου σε άλλο οικόπεδο στη Μαύρη Θάλασσα και ο κ. Ερντογάν έδωσε εντολή ώστε το «Fatih» να ξεκινήσει γεωτρήσεις και στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.