Ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή: H μεταποίηση στη Γερμανία ως κινητήρια δύναμη

Ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή: H μεταποίηση στη Γερμανία ως κινητήρια δύναμη

60
Ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή: H μεταποίηση στη Γερμανία ως κινητήρια δύναμη

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο, αλλά η ανάκαμψη από τη μεγάλη πτώση που κατέγραψε στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορονοϊού οφείλεται ξανά κυρίως στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit. Ανησυχητικό για τους αρμόδιους για την άσκηση πολιτικής, που αναδεικνύει και τις αποκλίσεις από την πορεία ανάκαμψης, είναι επίσης ότι ο προκαταρκτικός δείκτης της έρευνας έδειξε πως ο κυρίαρχος στην Ευρωζώνη τομέας των υπηρεσιών συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα καθώς ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού σάρωσε όλη την Ευρώπη.

Παρά ταύτα, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit για τον μεταποιητικό τομέα σκαρφάλωσε στις 54,8 μονάδες – την υψηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2018 – από 53,7 τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή μεγαλύτερη από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας. Ο δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε στις 58,4 από 57,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

«Ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο, με την παραγωγή και τις παραγγελίες να αυξάνονται με ρυθμούς που σπάνια τους είχε υπερβεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, ενώ τα στοιχεία αυτά προμηνύουν μία καλή πορεία της παραγωγής στο τέταρτο τρίμηνο, η ανάπτυξη είναι ανησυχητικά άνιση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον. «Η Γερμανία ήταν για μία ακόμη φορά αυτή που είχε με διαφορά την καλύτερη επίδοση, καθώς τα εργοστάσιά της κατέγραψαν μεγάλη αύξηση νέων παραγγελιών, υψηλότερη από ποτέ στην 25χρονη ιστορία της έρευνας».

Η Γερμανία, όμως, όπως και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επέβαλε πρόσφατα ελέγχους που είναι σχεδόν το ίδιοι αυστηροί όπως τα μέτρα καραντίνας στην πρώτη φάση της κρίσης, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον κάποια από αυτή τη μεταποητική δραστηριότητα πιθανόν να μειωθεί. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι η νέα έξαρση του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη θα διακόψει την αρχική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Reuters. H οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 11,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 (σε σχέση με το πρώτο), όταν πολλές επιχειρήσεις είχαν κλείσει και οι πολίτες καλούνταν να μένουν στα σπίτια τους, αλλά αυξήθηκε με έναν καλύτερο του αναμενόμενου ρυθμό 12,7% στο τρίτο τρίμηνο καθώς είχαν χαλαρώσει πολλά περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο και τα εργοστάσια μπόρεσαν να διαμορφώσουν σε ένα υγιές επίπεδο τις ανεκτέλεστες εργασίες τους. Η αισιοδοξία, ωστόσο, μειώθηκε και η απασχόληση μειώθηκε, όπως και κάθε μήνα μετά τον Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη PMI. O δείκτης μελλοντικής παραγωγής μειώθηκε στις 62,7 από 63,8 μονάδες. «Αν και ο μεταποιητικός τομέας συνολικά μπορεί να αυξάνεται πολύ τώρα, η βιωσιμότητα της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από την επάνοδο στην κανονικότητα της συμπεριφορά των νοικοκυριών και την ενίσχυση των αγορών εργασίας», σημείωσε ο Γουίλιαμσον, προσθέτοντας: «Με δεδομένα τα δεύτερα κύματα κρουσμάτων κορονοϊού, αυτό φαίνεται να είναι ακόμη κάπως μακριά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Sol/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.