Επίτροπος Vălean: «Η διασφάλιση της ευημερίας των ναυτικών είναι προτεραιότητα»

Επίτροπος Vălean: «Η διασφάλιση της ευημερίας των ναυτικών είναι προτεραιότητα»

243
Επίτροπος Vălean: «Η διασφάλιση της ευημερίας των ναυτικών είναι προτεραιότητα»

Συνέντευξη της Adina Vălean, Επιτρόπου Μεταφορών της ΕΕ

H Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Adina Vălean, μιλά για πρώτη φορά στον ελληνικό ναυτιλιακό Τύπο για τις αλλαγές πληρωμάτων και το σημαίνοντα ρόλο των ναυτικών

Η διασφάλιση της ευημερίας των ναυτικών και ο έγκαιρος επαναπατρισμός τους μέσω των αλλαγών πληρωμάτων αποτέλεσε προτεραιότητα για εμάς από την αρχή της πανδημίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης έχουμε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα και τη σημασία ώστε οι ναυτικοί να χαρακτηριστούν και να αναγνωριστούν ως «essential workers», και υποβάλαμε έκκληση στα κράτη-μέλη και στους διεθνείς εταίρους να διευκολύνουν τις αλλαγές πληρωμάτων και τον επαναπατρισμό των ναυτικών. Υιοθετήσαμε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την Ευρώπη, τις οποίες μοιραστήκαμε με τον ΙΜΟ. Έχουμε εργαστεί στενά με τις ναυτιλιακές διοικήσεις των κρατών-μελών, με εφοπλιστικές ενώσεις και ναυτεργατικά σωματεία για να διευθετηθεί το ζήτημα άμεσα.

«Γνωρίζω ότι πολλοί ναυτικοί δεν έχουν ακόμη αποβιβαστεί από τα πλοία για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι είναι σταθερή η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να μειώσουμε τις όποιες καθυστερήσεις»

Είμαστε ιδιαίτερα ενεργοί σε παγκόσμιο επίπεδο. Από κοινού με τον Αντιπρόεδρο/ Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, επικοινώνησα με τα έντεκα πιο ενεργά ναυτιλιακά κράτη εκτός ΕΕ, καλώντας τα να επιτρέψουν τις αλλαγές πληρωμάτων και τις μετακινήσεις των ναυτικών. Η Επιτροπή βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τις αντιπροσωπείες της ΕΕ σε πάνω από τριάντα χώρες εκτός ΕΕ, για να διαδώσουν το μήνυμα προς την ανακούφιση των πληρωμάτων.

Επίτροπος Vălean

Παράλληλα βρίσκομαι σε συχνή επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ και υποστήριξα ενεργά τις προσπάθειές του να διαδώσει το μήνυμα της σημασίας των ναυτικών για την αντοχή αλλά και την ανάκαμψη του συστήματος μεταφορών μας από την υφιστάμενη κρίση. Εργαζόμαστε στενά με τα Ηνωμένα Έθνη (μέσω του ΙΜΟ και του ΙLO), με στόχο την ταχεία επίλυση αυτής της κρίσης σε προσεχείς συνεδριάσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου επιπέδου, της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύω ότι, συνδυάζοντας όλες αυτές τις προσπάθειες, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα από πολλές οπτικές γωνίες, διασφαλίζοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός αλλαγών πληρωμάτων θα μπορούν να πραγματοποιηθούν και πάλι, επιτρέποντας στους αποκλεισμένους ναυτικούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Γνωρίζω ότι πολλοί ναυτικοί δεν έχουν ακόμη αποβιβαστεί από τα πλοία για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι είναι σταθερή η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να μειώσουμε τις όποιες καθυστερήσεις»

Απόσπασμα από τη συνέντευξη της Επιτρόπου στο τεύχος Οκτωβρίου των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο «Ενωμένοι είμαστε ισχυρότεροι», σελ. 16.

Για να εγγραφείτε συνδρομητής των Ναυτικών Χρονικών πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.