Λιβύη: Η επιστροφή στην κανονικότητα πονοκεφαλιάζει την αγορά πετρελαίου;

Λιβύη: Η επιστροφή στην κανονικότητα πονοκεφαλιάζει την αγορά πετρελαίου;

264
Λιβύη: Η επιστροφή στην κανονικότητα πονοκεφαλιάζει την αγορά πετρελαίου;

Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός προέβησαν οι αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης, με την απόφαση αυτή να επηρεάζει την πετρελαιοπαραγωγή της χώρας αλλά και την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, η GNA υπέγραψε τη συμφωνία με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, με την ειδική εκπρόσωπο των ΗΕ, Stephanie Williams, να δηλώνει πως η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει «ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο ειρηνικό μέλλον για τον λαό της Λιβύης.

Η κ. Williams πρόσθεσε ότι όλοι οι μισθοφόροι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός των επόμενων τριών μηνών. Επιπλέον, τόνισε πως υπάρχουν πολύ θετικά σημάδια για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου Ras Lanuf και Es Sider, οι οποίες αναμένεται να επιστρέψουν σε κανονική λειτουργία στο εγγύς μέλλον.

Σημειώνεται ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ ήρε στις 18 Σεπτεμβρίου την απόφασή του περί αποκλεισμού των τερματικών πετρελαίου της χώρας. Έκτοτε, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης (NOC) ήρε, με τη σειρά της, την ανωτέρα βία στο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της χώρας, Sharara, το οποίο διαθέτει παραγωγική ικανότητα μεγαλύτερη των 300.000 βαρελιών την ημέρα. Σύμφωνα με το Reuters, από το Sharara παράγονται μέχρι στιγμής περίπου 150.000 βαρέλια μαύρου χρυσού την ημέρα.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ξαφνική «επιστροφή» της Λιβύης αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα για την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου, με τον OPEC+ να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την πετρελαιοπαραγωγή της χώρας.

Φωτό: Sabri Elmhedwi/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.