ΗΠΑ-Βραζιλία: Ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων 

ΗΠΑ-Βραζιλία: Ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων 

81
ΗΠΑ-Βραζιλία: Ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων 

Την ανάγκη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Βραζιλίας για «απεξάρτηση» από τις κινεζικές εισαγωγές επισήμανε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη συνεργασία των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής με σκοπό την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, ο κ. Πομπέο υπογράμμισε τη σημαντικότητα της επέκτασης και της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων με τη Βραζιλία, δηλώνοντας μάλιστα ότι η συμμετοχή της Κίνας στις οικονομίες αμφότερων των χωρών αποτελεί «τεράστιο ρίσκο».

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι ΗΠΑ και Βραζιλία πρέπει να ενισχύσουν τις εμπορικές τους σχέσεις, έτσι ώστε οι εισαγωγές σημαντικών κινεζικών προϊόντων να μειωθούν. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Αμφότεροι οι λαοί μας θα είναι πιο ασφαλείς είτε αυτό φανεί σε δύο, πέντε είτε σε δέκα χρόνια από τώρα».

Μοναδική τροχοπέδη στα σχέδια ΗΠΑ-Βραζιλίας ενδεχομένως να αποτελέσει το γεγονός ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό συνεργάτη της Βραζιλίας, εισάγοντας τις μεγαλύτερες ποσότητες σόγιας και σιδηρομεταλλεύματος που παράγει η λατινοαμερικανική χώρα.

Παράλληλα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν έχει ακόμη προβεί σε επίσημη απαγόρευση προς τις βραζιλιάνικες εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την αγορά τεχνολογίας 5G από την Κίνα, όπως έχει προτρέψει η αμερικανική κυβέρνηση.

Κατά τη σύνοδο κορυφής, ο κ. Μπολσονάρο επισημοποίησε τρεις συμφωνίες με τις ΗΠΑ για την εξασφάλιση βέλτιστων επιχειρηματικών πρακτικών και την εξάλειψη της διαφθοράς. Οι δύο χώρες υπέγραψαν το πρωτόκολλο που καθορίζει τις εν λόγω συμφωνίες, ενώ, όπως ανέφεραν οι αρχηγοί των δύο κρατών, η συμφωνία αυτή θέτει τα θεμέλια για την περαιτέρω συνεργασία τους.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ-Βραζιλίας ανήλθε σε αξία στα $105,1 δισ. το 2019.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.