Οι επενδύσεις στην ενέργεια, το μεγάλο στοίχημα της Αργεντινής

Οι επενδύσεις στην ενέργεια, το μεγάλο στοίχημα της Αργεντινής

110
Οι επενδύσεις στην ενέργεια, το μεγάλο στοίχημα της Αργεντινής

Σε επενδύσεις ύψους $5 δισ. από τις εταιρείες ενέργειας προσβλέπει η κυβέρνηση της Αργεντινής, με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής υδρογονανθράκων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο κοίτασμα Vaca Muerta της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MercoPress, το εν λόγω πλάνο παρουσιάστηκε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει την αντιστάθμιση της μείωσης των εισαγωγών φυσικού αερίου με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, θα εξοικονομήσει $5,6 δισ. από τα κρατικά ταμεία και θα βάλει ένα τέλος στην επί μήνες μειωμένη παραγωγή του Vaca Muerta. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Αργεντινής αναμένει ότι το πλάνο θα αυξήσει τη συλλογή φόρων κατά περίπου $2,5 δισ.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια σχεδόν απέλπιδα προσπάθεια της Αργεντινής να επιστρέψει σε ρότα οικονομικής ανάκαμψης, καθώς η οικονομία της αναμένεται να

καταγράψει ύφεση 12% το 2020. Η χώρα δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί όπως θα επιθυμούσε το μεγαλύτερο κοίτασμα σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, Vaca Muerta, με πολλές εταιρείες να παύουν να επενδύουν στο εν λόγω κοίτασμα, καθώς δήλωσαν ανήσυχες σχετικά με την απουσία ενός ξεκάθαρου πλάνου για τον ενεργειακό κλάδο και την ολοένα μεγαλύτερη οικονομική κρίση της χώρας.

Φωτό: Ypf Press Office/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.