Και νηολόγια κατά του EU Emissions Trading System στη ναυτιλία

Και νηολόγια κατά του EU Emissions Trading System στη ναυτιλία

295
Και νηολόγια κατά του EU Emissions Trading System στη ναυτιλία

Την αντίθεσή του σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να συμπεριλάβει τη ναυτιλία στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (EU ETS) ανακοίνωσε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου το νηολόγιο της Λιβερίας (LISCR).

Η Λιβερία φαίνεται να συμμερίζεται την πρόσφατη θέση του World Shipping Council (WSC), σύμφωνα με την οποία η συμπερίληψη της ναυτιλίας στο EU ETS υπονομεύει τις ήδη υπάρχουσες προσπάθειες και πρωτοβουλίες σχετικά με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη ναυτιλία,συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας συνασπισμού υπό τον ΙΜΟ για την επένδυση σε τεχνολογίες και εναλλακτικά καύσιμα.

Ο Chief Operating Officer του LISCR, Alfonso Castillero δήλωσε: «Κατανοούμε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και συνεχίζουμε να προσπαθούμε για ένα καθαρότερο περιβάλλον και μια αποτελεσματικότερη ναυτιλιακή βιομηχανία. Ωστόσο,τουλάχιστον για τη διεθνή ναυτιλία, είναι σημαντικό να ευθυγραμμιστούμε με ένα και μόνο κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο να έχει συνταχθεί από τον ΙΜΟ, αποφεύγοντας ένα κατακερματισμένο σύστημα περιφερειακών κανονισμών και διασφαλίζοντας ότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος είναι συλλογική».

Στην έκθεσή της σχετικά με τις εκπομπές CO2 το 2019, η ΕΕ ανέφερε ότι το 75% του εξωτερικού εμπορίου για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πραγματοποιείται διά θαλάσσης, εκπροσωπώντας μονάχα το 3,7% των συνολικών εκπομπών άνθρακα. Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει πως «oι διά θαλάσσης μεταφορές αποτελούν ήδη έναν από τους πιο ενεργειακά αποτελεσματικούς διαθέσιμους τρόπους μεταφοράς».

Την ίδια ώρα, το νηολόγιο της Λιβερίας υπογραμμίζει ότι, εάν το EU ETS ακολουθήσει το ίδιο «modus operandi» με το MRV, τότε το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί και σε πλοία που διέρχονται από χώρες της ΕΕ, ακόμα και αν τα πλοία αυτά δεν μεταφέρουν φορτία, τα οποία δεν εισάγονται/εξάγονται από την ΕΕ. Το νηολόγιο της Λιβερίας υποστηρίζει τον ΙΜΟ και τον ενθαρρύνει να συνεχίσει να προωθεί τους στόχους του για την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα από τη ναυτιλία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.