ΙΕΑ: Πτώση-ρεκόρ της ζήτησης φυσικού αερίου

ΙΕΑ: Πτώση-ρεκόρ της ζήτησης φυσικού αερίου

135
ΙΕΑ: Πτώση-ρεκόρ της ζήτησης φυσικού αερίου

Παρά την αύξηση της κατανάλωσης τους τελευταίους μήνες, η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση το 2020, ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του οργανισμού, «Global Gas Security Review 2020», η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί κατά 3%, ή 120 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), φέτος ‒ η μεγαλύτερη πτώση που σημειώθηκε ποτέ.

Πριν από τέσσερις μήνες, ο IEA είχε προβλέψει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα μειωνόταν κατά 4% ετησίως, που σε όρους παραγωγής θα ήταν το διπλάσιο σε σχέση με τις απώλειες στη ζήτηση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στην πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου αναμένεται σε ώριμες αγορές σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία, οι οποίες μαζί θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% της χαμένης κατανάλωσης φυσικού αερίου φέτος.

Παρά την αναθεώρηση του οργανισμού για τις προοπτικές ζήτησης, η πτώση που αναμένεται εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των παγκόσμιων αγορών φυσικού αερίου.

Το 2021, η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% σε σχέση με φέτος, αλλά οι αυξημένες αβεβαιότητες διατηρούν θολό το τοπίο και τις προοπτικές, επισημαίνει ο ΙΕΑ.

«Η επανεμφάνιση κρουσμάτων Covid-19 και η προοπτική μιας παρατεταμένης πανδημίας φέρνει περαιτέρω αβεβαιότητα στον ρυθμό ανάκαμψης για το 2021. […] Η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου το 2021 αναμένεται να υποστηριχτεί από ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές σε Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή», σημειώνεται στην έκθεση.

Η ανάκαμψη αναμένεται να είναι πιο αργή σε πιο ώριμες αγορές, οι οποίες ενδέχεται να μη δουν τη ζήτηση να επιστρέφει στα επίπεδα πριν από τον Covid-19 έως το 2022 ή και αργότερα. Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Biro, δήλωσε ότι «η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου ανακάμπτει προοδευτικά από τον Ιούνιο, καθοδηγούμενη κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει επιστροφή στα κανονικά επίπεδα, καθώς η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις».

Φωτό: Marshall Wolfe/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.