Μεγάλη Βρετανία: Eξαγωγές πλαστικών απορριμμάτων παρά τις δεσμεύσεις

Μεγάλη Βρετανία: Eξαγωγές πλαστικών απορριμμάτων παρά τις δεσμεύσεις

81
Μεγάλη Βρετανία: Eξαγωγές πλαστικών απορριμμάτων παρά τις δεσμεύσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να στέλνει πλαστικά απόβλητα στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρά τις εκτεταμένες ανησυχίες σχετικά με την αυξημένη ρύπανση και τη σχετική δήλωση του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος ότι θα σταματήσει αυτή την πρακτική.

Το νομοσχέδιο για το περιβάλλον θα έδινε στους υπουργούς εξουσία να απαγορεύουν τις εξαγωγές αποβλήτων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αλλά η νομοθεσία αποσύρθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πλέον υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, τα επίσημα εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές πλαστικών αποβλήτων σε ορισμένες χώρες ‒συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας, της Ρουμανίας και του Βιετνάμ‒ αυξήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η είδηση έρχεται μόλις λίγους μήνες πριν από την έναρξη ισχύος των νέων διεθνών κανονισμών για τον περιορισμό της εξαγωγής πλαστικών απορριμμάτων χαμηλής ποιότητας σε μη μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Οι Συντηρητικοί δεσμεύτηκαν να σταματήσουν την αποστολή πλαστικών απορριμμάτων σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ κατά τις γενικές εκλογές του 2019, έτσι ώστε «να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στους ωκεανούς καθώς και στις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν την ικανότητα να το χειριστούν σωστά».

Ωστόσο, επίσημη ανάλυση δείχνει ότι η Μεγάλη Βρετανία απέστειλε 64.786 τόνους πλαστικών απορριμμάτων σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ τους πρώτους επτά μήνες του 2020, ήτοι πάνω από 300 τόνους την ημέρα, σημειώνοντας πτώση 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που πιθανότατα σχετίζεται με την πανδημία του κορονοϊού.

Φωτό: Brian Yurasits/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.