«Καμπανάκι» του ICS στους ναυλωτές

«Καμπανάκι» του ICS στους ναυλωτές

387
«Καμπανάκι» του ICS στους ναυλωτές

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) απηύθυνε έκκληση στο Sea Cargo Charter να παραμείνει ευθυγραμμισμένο με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που έχει θεσπίσει ο ΙΜΟ. Το Sea Cargo Charter παρέχει ένα πλαίσιο στους ναυλωτές για την καταγραφή και την παρακολούθηση των εκπομπών των πλοίων που μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους.

O Γενικός Γραμματέας του ICS, Guy Platten, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε οποιαδήποτε δράση η οποία προωθεί την εξάλειψη του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη ναυτιλία. Η πρωτοβουλία παρουσιάζει πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά πιστεύουμε ότι θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία εάν ευθυγραμμιζόταν με τις απαιτήσεις σχετικά με τις αναφορές (εκπομπών) που έχουν καθοριστεί από τις κυβερνήσεις (ακόμα και με τα Poseidon Principles), για να εξασφαλιστεί ότι αυτές είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές».

Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αργοπορία του ΙΜΟ να θεσπίσει ξεκάθαρους κανονισμούς σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ωθούν στη δημιουργία πρωτοβουλιών όπως το Sea Cargo Charter. Πέρα από το Sea Cargo Charter, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αμφιλεγόμενη απόφαση της ΕΕ να συμπεριλάβει τη ναυτιλία στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (EU ETS).

Τα δεκαεπτά μέλη του Sea Cargo Charter διαβεβαίωσαν ότι η εν λόγω πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχει θέσει ο ΙΜΟ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.