Πώς κινήθηκαν οι τιμές γεωργικών εμπορευμάτων τον Σεπτέμβριο

Πώς κινήθηκαν οι τιμές γεωργικών εμπορευμάτων τον Σεπτέμβριο

79
Πώς κινήθηκαν οι τιμές γεωργικών εμπορευμάτων τον Σεπτέμβριο

Αύξηση κατέγραψε ο δείκτης τροφίμων του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για τον μήνα Σεπτέμβριο. Ο εν λόγω δείκτης, ο οποίος μετρά τις μεταβολές των τιμών για εμπορεύματα όπως δημητριακά, ελαιόσποροι, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και ζάχαρη διαμορφώθηκε στις 97,9 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο FAO, αν και οι εκτιμήσεις του σχετικά με την παγκόσμια συγκομιδή γεωργικών προϊόντων έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα κάτω, εντούτοις αυτή βρίσκεται σε τέτοια επίπεδα, που ενδεχομένως να σημειωθεί ρεκόρ για το 2020.

Ο δείκτης τιμών του FAO για τον Σεπτέμβριο σημείωσε αύξηση κατά 5,1% σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 13,6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019.

Οι τιμές του αραβοσίτου, του σόργου και του κριθαριού σημείωσαν όλες αυξήσεις, με εξαίρεση το ρύζι, οι τιμές του οποίου κατέγραψαν πτώση λόγω της μειωμένης ζήτησης. Ο δείκτης φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, χάρη κυρίως στις αυξήσεις των τιμών του φοινικέλαιου, του ηλιέλαιου και του σογιέλαιου, με αποτέλεσμα να φτάσει σε υψηλό οκτώ μηνών.

Πιο συγκρατημένη ήταν η αύξηση που κατέγραψε ο δείκτης γαλακτοκομικών, με τις μέτριες αυξήσεις των τιμών βουτύρου και τυροκομικών προϊόντων να επισκιάζονται ως επί το πλείστον από την πτώση των τιμών γάλακτος σε σκόνη.

Όσον αφορά τη ζάχαρη, οι τιμές της σημείωσαν πτώση κατά 2,6% σε σχέση με τον Αύγουστο, αντανακλώντας τις εκτιμήσεις αναλυτών για ένα παραγωγικό πλεόνασμα την επερχόμενη σεζόν (2020/2021).

Τέλος, ο δείκτης προϊόντων κρέατος σημείωσε πτώση κατά 0,9% σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 9,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Βασικός λόγος για την εν λόγω πτώση υπήρξε η απαγόρευση εισαγωγής χοιρινού κρέατος γερμανικής προέλευσης από την Κίνα, κατόπιν ανίχνευσης της γρίπης των χοίρων σε φορτία κρέατος από τη Γερμανία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.