Παγκόσμιο εμπόριο: Τα πρώτα θετικά μηνύματα

Παγκόσμιο εμπόριο: Τα πρώτα θετικά μηνύματα

375
Παγκόσμιο εμπόριο: Τα πρώτα θετικά μηνύματα

Αισιόδοξα είναι, μετά από πολύ καιρό, τα μηνύματα για την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου. Το CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis δημοσιοποίησε πρόσφατα τη μηνιαία έκθεσή του «World Trade Monitor» για τον μήνα Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το παγκόσμιο εμπόριο κατέγραψε μηνιαία αύξηση 4,8% τον Ιούλιο. Η αύξηση αυτή είναι μεν μικρότερη από εκείνη του Ιουνίου έναντι του Μαΐου (7,8%), ωστόσο αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για τη σταδιακή ανάκαμψη του εμπορίου.

Το CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis αναφέρει ότι η ανάκαμψη αυτή που παρατηρείται από τον Μάιο και μετά είναι απόρροια της άρσης των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις σε πολλές χώρες. Ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,9% ενώ οι εισαγωγές κατά 4,1%. Στις ΗΠΑ, τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 11% τον περασμένο Ιούλιο, ενώ οι κινεζικές εξαγωγές και εισαγωγές αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 9,5% και 0,5%. Βέβαια, παρά τα όποια σημάδια ανάκαμψης, η επιστροφή του εμπορίου στα προ κορονοϊού επίπεδα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 3,1%.

Το CPB δημοσιοποιεί το «World Trade Monitor» κάθε μήνα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.