Οι Οινούσσες στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής καινοτομίας

Οι Οινούσσες στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής καινοτομίας

741
Οι Οινούσσες στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής καινοτομίας

Το νησί των Οινουσσών επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λειτουργία της πρώτης αυτόνομης πλατφόρμας πολλαπλών χρήσεων με στόχο την παραγωγή ενέργειας και νερού.

Πολλά νησιά και παράκτιες περιοχές, απομακρυσμένα από τα κεντρικά δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης, αντιμετωπίζουν συχνά διακοπές ρεύματος και νερού.

Οι περισσότερες κοινότητες βασίζονται σε κοστοβόρες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για την ηλεκτρική ενέργεια οι οποίες είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Οι Οινούσσες επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μία δοκιμαστική επίλυση αυτών των προβλημάτων. Η ομάδα του καινοτόμου έργου “Musica” σχεδιάζει την ανάπτυξη πλατφόρμας πολλαπλών χρήσεων, που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο, τα κύματα και τον ήλιο για να ενισχύσουν την παροχή ενέργειας στην περιοχή.

Επιπλέον, αρκετή ποσότητα αφαλατωμένου νερού θα παράγεται στην πλατφόρμα ώστε να ικανοποιήσει την καθημερινή ζήτηση του νησιού.

Η πλατφόρμα πολλαπλών χρήσεων, αξιοποιεί τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας, προσφέρει σχετικές ευκαιρίες εργασίας και εξοικονομεί κόστος, συνδυάζοντας διαφορετικές δραστηριότητες σε ένα αποδοτικό, ως προς τη χρήση του χώρου, πακέτο.

Όταν η πλατφόρμα των Οινουσσών τεθεί σε λειτουργία το 2024, στόχος του Musica είναι να αναπαράξει παρόμοια μοντέλα στη Χίομ στο Gozo της Μάλτας και στο El Hierro στα Κανάρια Νησιά.

Πάνω από 40 ευρωπαϊκά νησιά μπορούν να επωφεληθούν από το έργο μέχρι το 2050.

Πηγή: politischios

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.