Αμβέρσα: Η ψηφιοποίηση στην αλυσίδα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Αμβέρσα: Η ψηφιοποίηση στην αλυσίδα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

145
Αμβέρσα: Η ψηφιοποίηση στην αλυσίδα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Το λιμάνι της Αμβέρσας ανακοίνωσε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2021, θα υιοθετήσει νέα ψηφιακή τεχνολογία, για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων προς τον τελικό τους προορισμό.

Πρόκειται για την ψηφιακή λύση Certified Pick up (CPu), η οποία θα αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τρόπο εισαγωγής κωδικού PIN για την αποδέσμευση containers από τους τερματικούς σταθμούς και την τοποθέτησή τους σε φορτηγά.

Όπως αναφέρει ο βελγικός λιμένας, η χρήση PIN ενέχει πολλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα αδικήματα της απάτης και της υπεξαίρεσης, καθώς εύκολα μπορεί να υποκλαπεί ο κωδικός και το εμπορευματοκιβώτιο να μην καταλήξει στον νόμιμο παραλήπτη του. Ως εκ τούτου, η CPu θα παράγει ένα ψηφιακό κλειδί (αντί για κωδικό), το οποίο θα εμφανίζεται μόνο όταν ο τελικός παραλήπτης του εμπορευματοκιβωτίου έχει γνωστοποιηθεί και επιβεβαιωθεί. Έτσι, ο «νεκρός χρόνος» μεταξύ της εμφάνισης του ψηφιακού κλειδιού και της παραλαβής του εμπορευματοκιβωτίου από τον εκάστοτε τερματικό θα είναι ελάχιστος, αποτρέποντας κακόβουλες και απατηλές πρακτικές.

Η CPu θα ελέγχει και θα ενημερώνει σχετικά με το ποιοι παραλαμβάνουν τα εμπορευματοκιβώτια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές να επιτελέσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους σε περίπτωση που κάποιο container κλαπεί.

Τέλος, ο λιμένας αναφέρει πως το ψηφιακό κλειδί αναμένεται να καταργηθεί σε βάθος χρόνου και να αντικατασταθεί από νέες, προηγμένες τεχνολογίες, όπως η αναγνώριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων και της ίριδας των ματιών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.