Οι πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο

Οι πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο

521
Οι πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο

Η Σιγκαπούρη, το Ελσίνκι και η Ζυρίχη βρέθηκαν στην κορυφή του δείκτη της λίστας των «έξυπνων» πόλεων ανάμεσα σε 109 πόλεις, σε μια χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε μείωση στην απόδοση πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 και του συνολικού τους αντίκτυπου στη ζωή των Ευρωπαίων κατοίκων.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάπτυξης Διαχείρισης (IMD) με έδρα την Ελβετία, το οποίο δημοσιεύει τον δείκτη Smart City Index, πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους σε 109 πόλεις, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο αντιλήφθηκαν τον αντίκτυπο της τεχνολογίας σε πέντε τομείς: υγεία και ασφάλεια, κινητικότητα, δραστηριότητες, ευκαιρίες και διακυβέρνηση.

«Φυσικά είναι πολύ νωρίς για να αντλήσουμε διδάγματα από τον κορονοϊό. Ωστόσο, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου η υγειονομική κρίση εξακολουθεί να είναι μαζί μας, ενώ η οικονομική και κοινωνική κρίση που θα συνεπάγεται δεν έχει ξεκινήσει. Ο φετινός Smart City Index υποδηλώνει ότι οι πόλεις που κατάφεραν να συνδυάσουν τεχνολογίες, ηγεσία και μια ισχυρή κουλτούρα «living and acting together» είναι σε θέση να αντέχουν καλύτερα τις δυσκολίες εξαιτίας των συνεπειών τέτοιων κρίσεων», ανέφερε ο Bruno Lanvin, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Smart City του IMD.

«Οι “έξυπνες” πόλεις του κόσμου δεν υιοθετούν απλώς νέα τεχνολογία, διασφαλίζουν ότι βελτιώνει πραγματικά τη ζωή των πολιτών», δήλωσε ο Arturo Bris του IMD.

Η Αθήνα βρέθηκε στην 99η θέση, χάνοντας 4 θέσεις σε σχέση με το 2019, ενώ η Ρώμη είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που βρέθηκε πίσω από την Αθήνα, καθώς η ιταλική πρωτεύουσα επλήγη σοβαρά από την πανδημία.

Μεταξύ των πρώτων δέκα πόλεων συγκαταλέγονται το Όκλαντ, το Όσλο, η Κοπεγχάγη, η Γενεύη, η Ταϊπέι, το Άμστερνταμ και η Νέα Υόρκη, ενώ η Αμπούτζα, το Ναϊρόμπι και το Λάγος βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.