20 χρόνια από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

20 χρόνια από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

446
20 χρόνια από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

20 χρόνια πριν, το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000, το «Εξπρές Σάμινα» αναχωρεί από τον λιμένα του Πειραιά με 533 άτομα, από τα οποία τα 472 ήταν επιβάτες και τα υπόλοιπα 61 πλήρωμα.

Στις 22.12, και ενώ το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι της Παροικιάς με ανέμους 8 μποφόρ, 2 μίλια ανοικτά της Πάρου και ώρα 22.15 προσκρούει με ταχύτητα 18 κόμβων, στις νησίδες «Πόρτες Πάρου» με συνέπεια το πλοίο να υποστεί ρήγμα στα δεξιά ύφαλά του, μήκους τριών μέτρων, με αποτέλεσμα το νερό να κατακλύσει το μηχανοστάσιο του πλοίου, παίρνοντας γρήγορα κλίση προς τα δεξιά και μετά από 25 λεπτά να βυθιστεί.

Φωτογραφία του «Εξπρές Σάμινα» στο λιμάνι του Πειραιά  στις 14 Σεπτεμβρίου 2000
Φωτογραφία του «Εξπρές Σάμινα» στο λιμάνι του Πειραιά στις 14 Σεπτεμβρίου 2000

Το Λιμεναρχείο Πάρου, ύστερα από αρκετή ώρα διατάσσει όλα τα παραπλέοντα σκάφη να σπεύσουν στον τόπο του ναυαγίου με τους  ψαράδες να φτάνουν πρώτοι στο σημείο, ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Μέρος των διασωθέντων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Πάρου.

Το ναυάγιο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 81 ανθρώπων, ενώ αποτελεί μία από τις σοβαρότερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα, την δεύτερη μεγαλύτερη μετά το ναυάγιο του πλοίου Ηράκλειον.

Το εξώφυλλο των Ναυτικών Χρονικών του Νοεμβρίου του 2000

Το εξώφυλλο των Ναυτικών Χρονικών του Νοεμβρίου του 2000

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.