
Eξι μεσογειακές χώρες, ανάμεσα τους η Ελλάδα και η Κύπρος, υπέγραψαν την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου το καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), ενός φόρουμ ενέργειας με έδρα την Αίγυπτο, δίνοντας επίσημα ταυτότητα σε μια ομάδα κρατών που επιδιώκει να προωθήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο.
Η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Ιορδανία ίδρυσαν το EMGF ως διακυβερνητική οργάνωση σε μια τελετή που φιλοξένησε το Κάιρο μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου (όπου θα είναι η έδρα του Οργανισμού) Tarek El Molla, της Κύπρου Νατάσσα Πηλείδου, του Ισραήλ Yuval Steinitz, Ιορδανίας Hala Zawati, η υφυπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Alessandra Tode και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αίγυπτο Diab Allouh
Η ομάδα ενώνει τους περιφερειακούς αντιπάλους της Τουρκίας, η οποία εμφανίζεται πλέον να έχει εγκλωβιστεί στη διαμάχη της με Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης φυσικού αερίου στην περιοχή.
Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι επίσης μέρος του φόρουμ, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz σε δήλωσή του, ενώ και η Γαλλία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητούν καθεστώς παρατηρητή.
Επιπλέον, για το Ισραήλ, το φόρουμ αναμένεται να «φέρει περιφερειακή συνεργασία με αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, το πρώτο του είδους του στην ιστορία, μέσω συμβάσεων εξαγωγής (ισραηλινού) φυσικού αερίου στην Ιορδανία και την Αίγυπτο αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε ο Steinitz.
Η Αίγυπτος άρχισε να εισάγει ισραηλινό αέριο στις αρχές αυτού του έτους, για πιθανή επανεξαγωγή στην Ευρώπη ή την Ασία. Η ανακάλυψη του γιγαντιαίου πεδίου Zohr το 2015 είχε ξεκλειδώσει το ενδιαφέρον για την αγορά ενέργειας της Αιγύπτου και ενθάρρυνε το Κάιρο να προωθήσει την ανάδειξη της βορειοαφρικανικής χώρας ως περιφερειακού κόμβου.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Επίσημη επίσκεψη στην Τήνο πραγματοποίησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της οποίας ανακοίνωσε τη δημοπράτηση ενός έργου ύψους 2,5…
Ένας δύτης έχασε τη ζωή του σήμερα, κατά τις προκαταρκτικές εργασίες για την ανέλκυση του γιοτ του Βρετανού μεγιστάνα Μάικ Λιντς, το οποίο βυθίστηκε…
Tην ενεργοποίηση δικαιωμάτων προαίρεσης για την επαναγορά καθενός από τα VLCC πλοία «Nissos Kea», «Nissos Nikouria» και «Nissos Anafi», από τον τρέχοντα χρηματοδότη πώλησης…
Σε συμφωνία για τη μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών σε Ηράκλειο και Ηγουμενίτσα κατέληξαν ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας και ο επικεφαλής του…
Στο αμερικανικό αργό στρέφει τα «πλοκάμια» της η Ινδία, αυξάνοντας σημαντικά τις εισαγωγές. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η ναυλομεσιτική Braemar, οι…
Οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχουν προκαλέσει εμπορικούς τριγμούς, με τις δύο χώρες μάλιστα να έχουν προβεί και σε εφαρμογή λιμενικών περιορισμών,…
Η στενή συνεργασία Ρωσίας και Κίνας στο εμπόριο συνεχίζει να ενισχύεται, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται στο στάδιο των συνομιλιών αναφορικά με την κατασκευή…
Η ηλεκτρική πρόωση από συστοιχίες μπαταριών λαμβάνει κύρια θέση στη ναυτιλία, με πρόσφατο παράδειγμα το Hull 096 της Incat, το μεγαλύτερο φέριμποτ παγκοσμίως που…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ