Η παταγώδης αποτυχία προστασίας του πλανήτη

Η παταγώδης αποτυχία προστασίας του πλανήτη

149
Η παταγώδης αποτυχία προστασίας του πλανήτη

Πλήρως αποτυχημένες καθίστανται οι προσπάθειες των παγκόσμιων κυβερνήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να επιτύχουν ούτε έναν από τους στόχους που είχαν τεθεί την τελευταία δεκαετία για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας.

Πρόκειται για τη δεύτερη σε σειρά δεκαετία κατά την οποία κανένας εκ των περιβαλλοντικών στόχων «Aichi biodiversity targets», οι οποίοι συμφωνήθηκαν στην Κίνα, δεν εκπληρώνονται.

Η έκθεση με τίτλο «Global Biodiversity Outlook 5» έρχεται λίγο πριν από τη συνάντηση κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για περιβαλλοντικά ζητήματα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ορισμένους τομείς, το φυσικό περιβάλλον συνεχίζει να εξαφανίζεται με αμείωτους ρυθμούς λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ενώ οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να παρέχουν επιδοτήσεις ύψους $500 δισ. σε παραγωγικούς τομείς που βλάπτουν το περιβάλλον.

Εκ των είκοσι «Aichi biodiversity targets», μονάχα έξι έχουν μερικώς επιτευχθεί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τις υπό προστασία περιοχές και τα επεμβατικά είδη. Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να προστατεύσουν το 17% του χερσαίου και το 10% του θαλάσσιου περιβάλλοντος του πλανήτη, το 44% ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών βρίσκεται πλέον υπό προστασία, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 29% σε σχέση με το 2000.

Ακόμη, περίπου 200 εξαλείψεις επιβλαβών επεμβατικών ειδών έχουν λάβει χώρα την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα ΗΕ, η ολοένα αυξανόμενη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος μπορεί να υπονομεύσει την οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο επιτευχθεί αναφορικά με τη Συμφωνία του Παρισιού εάν δεν ληφθεί άμεση δράση.

Η έκθεση των ΗΕ έρχεται επίσης την περίοδο όπου τα μέλη του Convention on Biological Diversity βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης των περιβαλλοντικών στόχων για τη δεκαετία που διανύουμε. Οι τελικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να λάβουν χώρα τον Μάιο του 2021, με την προστασία του 30% του πλανήτη να αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους.

Φωτό: Arek Socha/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.