Ακραία καιρικά φαινόμενα σε Βόρειο Ατλαντικό και Κεντρική Μεσόγειο

Ακραία καιρικά φαινόμενα σε Βόρειο Ατλαντικό και Κεντρική Μεσόγειο

881
Ακραία καιρικά φαινόμενα σε Βόρειο Ατλαντικό και Κεντρική Μεσόγειο

Του Δρος Νίκου Μαζαράκη, καθηγητή Ναυτικής Μετεωρολογίας και Client Relations and General Office Manager της StormGeo Greece A.S.

Μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες για το Βόρειο Ατλαντικό, καθώς έχουμε σε πλήρη εξέλιξη, όπως φαίνεται και στο χάρτη από το πρόγραμμα Bon Voyage System, 4 τροπικά συστήματα.

Μαζαράκης

Το πιο επικίνδυνο από αυτά είναι ο Τροπικός Κυκλώνας Sally ο οποίος κινούμενος προς τα βόρεια εξαιρετικά αργά (ταχύτητα ματιού μόλις 2-4 knots) αναμένεται να πλήξει την περιοχή του δέλτα του Μισισιπή τις βραδυνές ώρες της Τρίτης 15/9 (τοπική ώρα). Ήδη οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού την ευρύτερη περιοχή καθώς αναμένεται και άνοδο της στάθμης της θάλασσας (storm surge) λόγω του φαινομένου. Οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν τους 90 κόμβους. Παρόλα αυτά ο τροπικός κυκλώνας Paulette στον Βορειοδυτικό Ατλαντικό είναι ακόμα πιο ισχυρός, με τις ριπές του ανέμου να φτάνουν τους 120 κόμβους και με σημαντικά αυξημένη ταχύτητα μετακίνησης του ματιού στους 23-26 κόμβους. Δεν απειλεί όμως παράκτιες περιοχές.

Πιο νότια η τροπική καταιγίδα Teddy αναμένεται να αναβαθμιστεί σε τροπικό κυκλώνα την Τρίτη το απόγευμα (τοπική ώρα) με τους ανέμους έως τις 18/9 να φτάνουν τους 130 κόμβους! Ένας δύσκολος τροπικός κυκλώνας που αν και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, χρειάζεται από τα εμπορικά πλοία ιδιαίτερη προσοχή.

Τέλος η τροπική καταιγίδα Vicky δεν θα παρουσιάσει κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη, αφού από την Τετάρτη 16/9 θα υποβαθμιστεί σε τροπική ύφεση (Tropical Depression).

Παράλληλα στην Κεντρική Μεσόγειο της τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη καταιγιδοφόρος δραστηριότητα η οποία είναι πιθανό να ευνοήσει το σχηματισμό Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), που ενδέχεται να επηρεάσει τα νοτιότερα τμήματα της χώρας μας από την ερχόμενη Παρασκευή. Παρόλα αυτά η πρόγνωση αυτών των φαινομένων για την περιοχή μας είναι ιδιαίτερα επισφαλής, για αυτό και προτείνουμε να συμβουλευόμαστε πάντα επίσημους φορείς όπως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μέσα από τη σελίδα meteo.gr.

Το κέντρο επιχειρήσεων της StormGeo είναι σε άμεση επιφυλακή και έτοιμο 24/7 να υποστηρίξει οποιοδήποτε πλοίο χρειαστεί καθοδήγηση και προγνώσεις.

Φωτό: Humberto Gomez/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.