Αύξηση μεριδίου αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αύξηση μεριδίου αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

95
Αύξηση μεριδίου αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το lockdown, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, παρά το ότι οι συνολικές πωλήσεις οχημάτων όλων των τύπων μειώθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Τα νέα στοιχεία έρχονται καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνουν την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων για να ανταποκριθούν στα αυστηρά νέα όρια εκπομπών για το επόμενο έτος.

Το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκε σε 7,2% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, από 6,8% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Οι αριθμοί περιλαμβάνουν τόσο οχήματα μόνο με μπαταρία όσο και υβριδικά plug-in.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μειώθηκαν, σε 129.000 από 167.000, αλλά η συνολική αγορά αυτοκινήτων συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο, κατά περισσότερο από 50% τόσο για τα αυτοκίνητα ντίζελ όσο και για τα βενζινοκίνητα οχήματα.

Το μερίδιο αγοράς είναι σημαντικό, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα κριθούν από τον μέσο όρο του στόλου τους με βάση τα αυστηρά νέα όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα τεθούν πλήρως σε ισχύ το επόμενο έτος. Τα νέα όρια, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σημαίνουν ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να κατασκευάζουν και να πωλούν περισσότερα αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών.

Η κατανάλωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν χαμηλή έως και φέτος λόγω ανησυχιών σχετικά με την εμβέλεια, τα σημεία φόρτισης και τις υψηλότερες τιμές. Οι τιμές της μπαταρίας μειώθηκαν, ωστόσο, και μια κοινοπραξία κατασκευαστών κατασκευάζει ένα δίκτυο σταθμών ταχείας φόρτισης. Οι κυβερνήσεις έχουν επίσης αυξήσει τις επιδοτήσεις για πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στο πλαίσιο προγραμμάτων οικονομικής τόνωσης που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ύφεσης.

Το μερίδιο των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα αυτοκίνητα ντίζελ μειώθηκε στο 29,4% από 31,3% την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο. Οι πωλήσεις ντίζελ έχουν πέσει κατακόρυφα μετά το σκάνδαλο της Volkswagen το 2015, που αφορούσε παραποίηση στις μετρήσεις ρύπων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων της γερμανικής εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Lucien Mathieu, αναλυτής e-mobility, δήλωσε ότι, παρά την πανδημία, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνονται με πρωτοφανή ρυθμό και ότι τα ηλεκτρικά οχήματα και τα υβριδικά κερδίζουν μερίδιο αγοράς από μοντέλα ντίζελ και βενζίνης. «Το 2020 είναι η χρονιά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φωτό: Gerd Altmann/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.