Κορυφαίοι commodity traders «φλερτάρουν» με το Κέρας της Αφρικής

Κορυφαίοι commodity traders «φλερτάρουν» με το Κέρας της Αφρικής

304
Κορυφαίοι commodity traders «φλερτάρουν» με το Κέρας της Αφρικής

Το πρώτο φορτίο gasoil χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο απέστειλε στο λιμάνι του Berbera η Trafigura Group Pte Ltd., μετά την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας αποθήκευσης πετρελαίου με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανιών και Τουρισμού της Σομαλιλάνδης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει o commodity trader, πρόκειται για κίνηση-απόδειξη της δέσμευσής τoυ για επένδυση στον τερματικό σταθμό Berbera Oil (BOT) της Σομαλιλάνδης, με σκοπό την ανάδειξή του ως κόμβου για την εξυπηρέτηση πελατών εντός του κρατιδίου, καθώς και της ενίσχυσης των πετρελαϊκών logistics κατά μήκος του Κέρατος της Αφρικής.

Η Trafigura, με την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης της Σομαλιλάνδης, προσβλέπει στην αναβάθμιση του τερματικού σταθμού BOT καθώς και στη σταδιακή ενίσχυση της αποθηκευτικής του ικανότητας. Απώτερος σκοπός είναι η διευκόλυνση εισαγωγής καυσίμων jet fuel και LPG από τον τερματικό, για την κάλυψη των εγχώριων ενεργειακών αναγκών.

Τα πλάνα της Trafigura περιλαμβάνουν και την αύξηση του βυθίσματος του τερματικού, γεγονός που θα επιτρέψει σε πλοία μεγαλύτερου μεγέθους να προσεγγίζουν τον BOT, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους εμπόρους να εισάγουν πετρελαϊκά προϊόντα με μικρότερο κόστος.

Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανιών και Τουρισμού της Σομαλιλάνδης, Mohamoud Hassan Saad, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με μια κορυφαία, ανεξάρτητη, διεθνή εταιρεία όπως η Trafigura, για να βελτιώσουμε την ποιότητα και την αξιοπιστία του εφοδιασμού της χώρας με εξευγενισμένα προϊόντα πετρελαίου».

Ο Head of Africa Energy Trading for Trafigura, James Josling, δήλωσε ότι «η συμφωνία δίνει στην Trafigura πρόσβαση στον υπάρχοντα τερματικό για την αποθήκευση διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου και τον ανεφοδιασμό της τοπικής αγοράς». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συμφωνία προσβλέπει, επίσης, στην ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου με το Τζιμπουτί και την Αιθιοπία.

Φωτό: www.somaliland.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.